Dosar Rompetrol - Sorin Roșca Stănescu: De unde a început afacerea care l-a băgat la pușcărie pe SRS

Fostul ziarist Sorin Roșca Stănescu, devenit senator în 2012, a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul "Rompetrol", sub acuzația de utilizare a unor informații privilegiate și de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracțional organizat.

Procesul care a dus luni la condamnarea lui Roșca Stănescu a durat opt ani. Scandalul a izbucnit în 2005, când procurorii au dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Dinu Patriciu, proprietar al Rompetrol la acea vreme.

Două dintre infracțiunile pentru care sunt acuzați Sorin Roșca Stănescu și Sorin Pantiș s-au prescris, dar senatorul liberal a ales judecarea până la capăt a procesului.

Originile afacerii Rompetrol și legătura Patriciu - SRS (preluare HotNews):

"Potrivit anchetatorilor, in calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu si-a insusit, in mod repetat in perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001, suma de 85 milioane USD izvorata din Acordul EPSA si cuvenita, conform prevederilor legale in vigoare, bugetului de stat. El ar fi incercat sa piarda urma banilor respectivi prin incheierea de contracte de cesiune de creante, imprumut si novatie intre firmele din cadrului grupului Rompetrol.

In acelasi dosar, Patriciu este acuzat ca, in calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat si coordonat operatiunile de tranzactionare a actiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi apartinand unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, in scopul influentarii si mentinerii unui nivel artificial al pretului de deschidere si tranzactionare, la data de 7.04.2004, pentru simbolul RRC, de 116 lei/actiune, pret la care a fost asigurat transferul unui numar 1 miliard actiuni RRC de la SC Rompetrol SA catre Saltville Ltd.

Citește și: Ultimul editorial al lui Sorin Roșca Stănescu din libertate: Am aflat că sunt condamnat penal. La închisoare. Fără suspendare

In perioada 07.04.2004-20.04.2004, se arata in rechizitoriu, omul de afaceri "a organizat si a dispus lansarea si afisarea in sistemul electronic de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti a unor ordine de bursa de vanzare si cumparare, cu consecinta inducerii unor semnale false si inselatoare pentru ceilalti participanti la tranzactionare cu privire la cererea, oferta si pretul actiunilor tranzactionate cu simbolul RRC".

Anchetatorii mai spun ca, la data de 6.04.2004, inainte cu o zi de inceperea tranzactionarii actiunilor emise SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC) in cadrul BVB, Patriciu i-a dezvaluit lui Sorin Rosca Stanescu informatia privilegiata privind termenii si conditiile in care urmeaza sa se desfasoare operatiunile de tranzactionare a actiunilor cu simbolul RRC din data de 7.04.2004, iar la data de 20.04 2004 i-a dezvaluit lui Sorin Pantis informatia privilegiata privind pretul pe care societatile controlate de grupul de firme Rompetrol urma sa il afiseze in aceeasi zi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel