Alegeri locale Ungaria: FIDESZ, victorie răsunătoare. Orban, de neoprit

Partidul de guvernământ FIDESZ a obținut o victorie răsunătoare în alegerile municipale de duminică, cimentând poziția premierului Viktor Orban ca cea mai puternică forță politică de după căderea comunismului, scrie Financial Times.

Partidul lui Orban a câștigat primăria în 9 din 10 cele mai mari orașe, inclusiv Budapesta, unde controlează acum 17 din cele 23 de districte.

O coaliție formată din mai multe partide de stânga s-a chinuit să-și păstreze reprezentarea, dar în unele orașe s-a clasat pe locul al treilea. Deși partidul de extremă-dreapta Jobbik era cotat în sondaje cu 20% în părțile de nord-est ale țării, nu a reușit să câștige, în premieră, într-un mare oraș. 

Viktor Orban le-a declarat duminică seară susținătorilor săi, în Budapesta, că succesul partidului său este fără egal în restul Europei, dar că FIDESZ își va servi alegătorii cu umilință.

Pentru Orban urmează aproape patru ani de guvernare necontestată, fără niciun fel de alegeri până în 2018.

Rețeta Viktor Orban: stat neliberal și alianță cu Putin pe bani europeni

Victoria de duminică a FIDESZ-ului este al treilea succes electoral al partidului din ultimele șase luni, după înfrângerile copleșitoare ale Opoziției la scrutinul legislativ și cel european.

Opoziția de stânga a reușit să câștige doar un mare oraș, Szeged, dar a pierdut locuri în consiliul municipal din capitala Budapesta, unde și-a schimbat principalul candidat cu câteva zile înainte de alegeri.

Peter Kreko, director al firmei de consultanță Political Capital, spune că victoria va întări poziția premierului Viktor Orban în fața criticilor guvernelor vestice. "Viktor Orban se va simți din ce în ce mai liber să urmeze politici neortodoxe după această a treia victorie într-un an", spune Kreko.

Guvernul a fost impulsionat și de cifrele publicate de FMI săptămâna trecută, care prognozau o creștere a PIB-ului cu 2,8% în 2014. Însă Viktor Orban va avea de luat câteva decizii dificile cu privire la bugetul de luna aceasta, care trebuie să taie deficitul fiscal la 3% pentru a respecta normele europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel