Sergiu Nicolaescu și-a lăsat toate filmele spectatorilor

sergiu-310x207
sergiu-310x207

Cu ocazia dezvelirii unei plăci comemorative la locuința lui Sergiu Nicolaescu, la peste șase luni de la decesul regizorului, soția acestuia, Dana Nicolaescu, a făcut public testamentul spiritual al maestrului.

În documentul descoperit de soția regizorului, pe biroul acestuia, imediat după ce el a murit, au fost enumerate dorinţele cineastului legate de munca sa de peste cinci decenii, potrivit Mediafax.

"Las spectatorilor români toate filmele mele în care timp de 50 de ani am trecut tot ceea ce a fost mai bun în mine, pentru a vă bucura pe voi şi pe copiii voştri şi a vă arăta cu dragoste ce înseamnă iubirea de ţară şi neam", se spune în testamentul spiritual al regizorului, pe care Dana Nicolaescu l-a făcut public, vineri, la ceremonia de dezvelire a unei plăci comemorative, realizată de artistul Bogdan Hojbota și amplasată la locuința lui Sergiu Nicolaescu din strada Zambaccian din Bucureşti.

Sergiu Nicolaescu s-a internat în data de 26 decembrie 2012 la Spitalul Elias din Capitală, după ce a căzut în drum spre garajul său și i s-au fisurat câteva coaste. Două zile mai târziu, regizorul este supus unei operații de peritonită, însă decesul survine pe 3 ianuarie 2013, în urma apariției unor complicaţii cardiace şi pulmonare, pe fondul degradării progresive a funcţiei respiratorii.

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde peste 60 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt “Dacii” (1966), “Mihai Viteazul” (1970), “Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), “Cu mâinile curate” (1972), “Osânda” (1976), “Ultima noapte de dragoste”, “Nea Mărin miliardar” (1979), “Ciuleandra” (1985), “Mircea” (1989), “Coroana de foc” (1990), “Triunghiul morţii” (1999), “Orient Express” (2004), “15″ (2005), “Supravieţuitorul” (2008), film pentru care a obţinut cel mai mare credit, de 1,8 milioane de lei, la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei, în 2006.

De-a lungul carierei sale cineastice de aproape cinci decenii, Sergiu Nicolaescu a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel