O descoperire care confirmă teoria lui Herodot din Antichitate: Un fluviu de mărimea Dunării care traversează Dobrogea -VIDEO

Un rezervor imens de apă, vechi de 90 de milioane de ani este cercetat în egală măsură de hidrologii romani și bulgari. Este vorba poate de un fluviu subteran care traversează Constanța, având un debit care l-ar depăși pe cel al Dunării.

Autoritățile confirmă că există, dar nu intra prea mult în detalii.  Ar putea fi al patrulea braț al Dunării, pierdut sub nisipul Dobrogei, așa cum bănuia Herodot în antichitate.

Înca din anii '60, hidrologii au încercat să lămurească, prin foraje experimentale, care sunt calitatea și cantitatea apelor subterane din Dobrogea.

Ultimul proiect a durat 24 de luni și s-a desfășurat împreuna cu cercetători bulgari. Astăzi se știe cât este legendă și cât adevăr.

Dobrogea are nu unul, ci două rezervoare imense de apă subterană. Unul în nord, care merge până la 100 de metri în adâncime. Altul în sud, format în Jurassic. Vine dinspre Bulgaria, unde acoperă 200 de kilometri, iar la noi mai sunt înca 80.

O parte din apa formată la 600-700 de metri sub sol curge spre vest, în zona Giurgiu, alta se disipă treptat spre Mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel