Lovituri în lanț pentru Israel. Presiune imensă pe umerii lui Netanyahu

Mai multe state din Europa spun că intenționează să recunoască statul palestinian, semn că aliații europeni ai Israelului se îndoiesc de disponibilitatea lui Benjamin Netanyahu de a încheia un acord de pace în Orientul Mijlociu.

Europenii lasă impresia că și-au pierdut răbdarea în cazul negocierilor israelo-palestiniene. În ciuda eforturilor diplomatice fără precedent ale secretarului american de Stat, John Kerry, discuțiile de pace se lovesc de fiecare dată de o fundătură. Americanii promovează soluția celor două state, dar mai mulți oficiali sunt sceptici că Benjamin Netanyahu, premierul israelian, este omul care să implementeze un asemenea acord.

Parisul va recunoaște Palestina dacă negocierile pentru pace eșuează, a declarat marți șeful diplomației franceze, Laurent Fabius.

Anunțul Franței survine la o zi după ce parlamentarii britanici au votat în favoarea recunoașterii statului Israel. Votul lor nu va schimba politica Executivului din Londra, dar are o încărcătură simbolică pentru demersul palestinienilor de a obține recunoaștere internațională.

Netanyahu, zdrobit la Casa Albă. Ruptură în relația cu Obama

Asemenea Marii Britanii, Franța nu recunoaște statul Palestina. Dar Parisul spune că va schimba  statutul Palestinei dacă asta va ajuta la promovarea păcii.

O poziție similară a exprimat și Italia. Ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, desemnată în funcția de șef al diplomației europene, a spus că Roma este pregătită să faciliteze procesul de pace dacă Tel Avivul va primi garanții de securitate. Procesul păcii trebuie relansat, iar nașterea statului palestinian trebuie atinsă în scurt timp cu garanți pentru Israel. Italia este gata să contribuie la acest lucru", a explicat Mogherini.

Prima mare țară occidentală care a anunțat că intenționează să recunoască Palestina a fost Suedia, prin vocea noului premier Stefan Lovfen. "Este un decret al guvernului care nu va trece prin parlament", a explicat un purtător de cuvânt al Ministerului suedez de Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel