Rusia va ataca România? Ce spune Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe - EXCLUSIV

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, marți, în exclusivitate pentru DCNews, despre posibilitatea ca Rusia să atace România și a explicat cum se pregătește țara noastră în eventualitatea unei astfel de situații critice.

”Domnule ministru, o întrebare absolut jurnalistică, n-are de-a face cu diplomația: Estimați că Rusia ar putea ataca state din estul Europei, membre NATO sau UE? Mă refer direct la România, Polonia sau Țările Baltice”, l-a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac pe ministrul Afacerilor Externe, invitat la DCNews Live.

”Mă aduceți la răspunsul la una dintre primele întrebări: reacția pe care NATO a avut-o, alături, sigur, de reacția Uniunii Europene, față de criza din Ucraina. Și este foarte important că NATO a reacționat foarte coeziv din punctul ăsta de vedere. Și la summit-ul din Marea Britanie, din septembrie, anul trecut, a fost luată o serie de decizii importante. Cea mai importantă, din punctul meu de vedere, legată de această întrebare, se referă la Planul de Acțiune pentru Creșterea Vitezei de Reacție a Alianței. Iar acolo sunt prevăzute două tipuri importante de măsuri, pe care Alianța le-a luat: măsurile de reasigurare și măsurile de adaptare.

Măsurile de reasigurare se referă la exerciții consistente pe teritoriul aliaților flancului estic, inclusiv România, o prezență navală crescută, care s-a și observat, de altfel, în Marea Neagră și în Marea Baltică, prezență aeriană în statele din flancul estic - poliție aeriană, exerciții”, a răspuns Bogdan Aurescu, moment în care jurnalistul DCNews a intervenit: ”Deci rezultă că nu excludeți un atac al Rusiei ... ”.

Citește și: Rusia-Ucraina, CONFLICT. Ce spune ministrul Bogdan Aurescu

”Revin la cea de-a doua parte a răspunsului: măsurile de adaptare. Aici avem cele două structuri de comandă și control de pe teritoriul României: o unitate de integrare a forțelor NATO, care va avea capacitatea operațională inițială în luna iulie, anul acesta, la Bucuraști, și care va avea 40 de ofițeri de proveniență română și străină, și, de asemenea, un comandamanent multi-național la nivel de divizie, cu aproximativ 300 de ofițeri, care va deveni operațional inițial înainte de summit-ul de la Varșovia, din iunie, anul următor, și va avea capacitatea operațională finală în 2018, tot la București. 

Important este ce fac aceste structuri, și anume o forță de reacție rapidă. (...) Aceste structuri de comandă și control sunt puncte de sprijin pentru această forță de reacție rapidă, care va avea un număr de câteva mii de soldați foarte bine pregătiți și care vor putea să se desfășoare într-un interval de timp foarte scurt, de ordinul a câteva zeci de ore, acolo unde este nevoie”, a continuat membrul Executivului. 

Cuvântul cheie: ”Descurajare”

”Deci, practic, vă pregătiți și în ipoteza unui atac al Rusiei”, a punctat Bogdan Chirieac.

”Deci, practic, luăm toate măsurile în cadrul Alianței pentru a descuraja orice fel de intenție agresivă, inclusiv din partea Rusiei. Nu putem spune în momentul ăsta că există o astfel de intenție. (...) Sunt doar măsuri de răspuns la ceea ce Rusia a făcut deja în vecinătatea estică a Alianței. (...) Cuvântul cheie este ‛descurajare‛ și Alianța este pregătită să răspundă dacă este nevoie, sperăm să nu fie nevoie”, a conchis Bogdan Aurescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel