Schimbul de terenuri între Becali și MApN, aprobat în CSAT. Cine spune

În cazul schimbului de terenuri dintre Gigi Becali și Ministerul Apărării Naționale, pentru care omul de afaceri a fost condamnat la trei ani de închisoare există și un dosar secret, potrivit căruia decizia tranzacției a fost luată într-o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Informația a fost dezvăluită, duminică seară, la emisiunea "România Exclusiv" de la România TV, de către avocatul Cătălin Dancu, acesta susținând că schimbul de terenuri a fost acceptat din cauza lipsei fondurilor. În schimb, procurorul Dan Voinea a afirmat că Gigi Becali nu era proprietar al terenurilor de pe raza comunie Ștefănești, dar nici MApN nu deținea în proprietate terenurile care au făcut obiectul schimbului.  

Potrivit avocatului Cătălin Dancu, "Acest dosar clasificat se referea la notele informative ale serviciilor secrete şi persoanelor membre în CSAT care au luat această decizie, contrasemnată de preşedintele Emil Constantinescu, prin care s-a încuviinţat schimbul de terenuri dintre şi MApN şi Becali ca persoană fizică. Statul Major general a realizat o notă informativă în care se înainta şefului statului şi serviciilor secrete o documentaţie în care se arăta clar că numai şi numai la Becali găsim terenul şi avem nevoie de el".

Cătălin Dancu a explicat și motivul pentru care s-a agreat schimbul de terenuri între MApN și Gigi Becali: "Statul nu avea bani atunci să plătească un teren de asemenea valoare. De aceea, din cauza lipsei fondurilor s-a agreat schimbul de terenuri cu George Becali", a mai spus Cătălin Dancu.

Ce spune procurorul care a redeschis cazul

Pe de altă parte, rocurorul care a redeschis cazul, Dan Voinea a afirmat că Gigi Becali nu a dat niciun teren la schimb. "A minţit că dă 29 de hectare în schimbul celor 29 de hectare ale armatei şi n-a dat nimic (...) La data când am trimis dosarul la DNA, Becali nu avea teren agricol pe raza comunei Ştefăneşti", a spus procurorul, potrivit căruia nici MApN nu avea drept de înstrăinare a terenului.

"MApN nu era proprietar de terenuri. MApN avea terenuri cu drept de folosinţă şi plătea impozit pentru terenurile alea şi nu avea dreptul să înstrăineze terenurile", a declarat Dan Voinea.

Procurorul Voinea, contrazis de avocatul lui Becali

În schimb, Bogdan Vlad, avocatul lui Gigi Becali, spune că procurorul Voinea minte când spune că Becali nu era proprietarul terenului. "E o minciună. Cum să nu fie proprietar? Altfel era acuzat de înşelăciune, dacă nu era proprietar. În acest dosar e acuzat de complicitate şi corupţie", a spus Bogdan Vlad, în cadrul unei intervenţii telefonice.

Completul de cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casație și Justiție au decis, la începutul săptămânii trecute, după circa opt ore de deliberări, condamnarea lui Gigi Becali la doi ani cu închisoare şi interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 5 ani în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Deoarece Gigi Becali a avut o condamnare anterioară de trei ani cu suspendare, în urma condamnării cu executare din dosarul transferului de terenuri, patronul Stelei va face trei ani de închisoare, în condiţiile în care, potrivit legii se execută pedeapsa cea mai mare.

În acelaşi dosar, fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, iar Dumitru Cioflină, fostul șef al Statului Major, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel