Rovana Plumb, cerință către comisarul Mariya Gabriel: WIFI4EU, o necesitate în România

Rovana Plumb, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, a avut, marți, o întrevedere cu doamna Mariya Gabriel, comisar european pentru Economie și Societate Digitală. 

Reuniunea a avut loc în prezența membrilor comisiilor parlamentare reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Afaceri Europene - Comisia Economică, Industrii și Servicii a Senatului, Comisia Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor.

În cadrul discuțiilor, comisarul Mariya Gabriel a pus accentul asupra competențelor digitale, remarcând expertiza pe care România o are în domeniu și subliniind, din acest punct de vedere, rolul-cheie pe care țara noastră îl are în regiune, cu precădere în perspectiva președinției române a Consiliului UE din 2019. Un alt punct de interes pe agenda întâlnirii l-a constituit securitatea cibernetică. Doamna Gabriel a atras atenția asupra faptului că, deși cercetarea și dezvoltarea tehnologică au fost prioritare la nivel european, în prezent UE nu mai reprezintă exponentul absolut în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiilor de înaltă performanță.

A amintit că domeniul este, în aceeași măsură, vulnerabil în fața fenomenului de „brain drain", întâlnit cu precădere în Statele Membre est-europene, arătând că Uniunea Europeană, în ansamblul ei, nu este ferită de efectele negative ale acestuia. Discuțiile au vizat și subiecte precum libertatea de expresie și fenomenul fake news - „un atac asupra societății democratice", cum l-a definit  comisarul european, cu impact negativ și consecințe nedorite asupra cetățenilor.

[citeste si]

Rovana Plumb a afirmat că trebuie să se implice proactiv în construcția pieței unice digitale europene și a subliniat importanța dezvoltării competențelor digitale, concomitent cu domeniul securității cibernetice, prin introducerea acestor noțiuni în programele de educație și formare profesională.

„România susține inițiativele Comisiei Europene pentru o piață unică digitală și va acorda o atenție sporită întăririi pieței digitale în decursul mandatului pe care îl vom avea la conducerea Consiliului. Competențele digitale sunt esențiale pentru piața europeană a muncii. Românii sunt recunoscuți pentru performanțele lor digitale și avem datoria să folosim această oportunitate pentru a integra cât mai bine aceste calități în economia viitorului nostru european", a mai spus președintele Comisiei de Afaceri Europene a Camerei Deputaților.

Oficialul român a punctat, în cadrul reuniunii, necesitatea implementării, în România, a inițiativei WiFi4EU, care susține extinderea gratuită a rețelelor WIFI în comunitățile urbane și rurale, cum ar fi piețe publice, parcuri, spitale sau biblioteci, adăugând că una dintre sursele de finanțare pentru un asemenea demers ar putea fi Fondul Social European, atât în actuala perioadă de programare, cât și în orizontul post-2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel