Cronologia lansărilor care au format new-media în cei 27 de ani de carieră ai lui Steve Jobs. Glume, ironii şi lansări istorice

steve
steve

Prin glume, prin ironii fine şi prin exemple clare Steve Jobs a reuşit să-şi captiveze asistenţa la prezentările de produse noi în ultimii 27 de ani. Faptul că Steve Jobs a murit lasă deschisă întrebare: ce va urma de aici încolo? Va mai reuşi Apple să menţină standardul? Pentru că anumite categorii de produse care nu erau populare, au ajuns să fie în vogă după ce Apple le-a adus pe piaţă şi le-a "împachetat" într-un mod irezistibil. În articol puteţi vedea secvenţe de la saşe prezentări la care Steve Jobs a fost în mare formă şi o cronologie a evenimentelor care au marcat până acum cariera lui Jobs.

Apple nu a inventat mouse-ul, computerul personal, MP3 player-ul sau tableta, însă a fost compania care a reinventat fiecare categorie de produs, lansând modele pe care rivalii s-au străduit şi încă se străduiesc să le ajungă din urmă, informează Hotnews.

În plus, printr-un marketing excelent, compania şi-a creat o super-imagine şi produsele au ajuns să fie cumpărate şi de milioane de clienţi care, deşi nu ştiau nimic despre ele, erau şi sunt fascinaţi de Apple şi de "experienţa posesiei" pe care un produs al companiei ţi-o oferă.

Prezentările lui Steve Jobs au captivat audienţa şi au rămas exemple despre cum să prezinţi într-un mod atractiv şi totodată serios terminale de la care se aşteaptă vânzări foarte mari. Iată câteva dintre evenimentele reprezentative la care Jobs a fost actor principal.

Macintosh - 1984

La opt ani după fondarea Apple, în 1984, Steve Jobs a prezentat Macintosh, primul computer personal care utiliza un mouse şi avea o modernă interfaţă grafică, spre deosebire de computerele de până atunci care utilizau interfaţa CLI (command line interface) care funcţiona prin comenzi secvenţiale şi era mult mai greu de utilizat de catre nespecialişti.

In filmul de mai jos Steve Jobs este cu 27 de ani mai tânăr şi prezintă în faţa unei săli pline primul Macintosh. Nu au lipsit nici atunci, la fel ca la evenimentele din ultimii ani, momentele de umor şi ironie la adresa concurenţilor.

iMac - 1998

În 1997 Jobs s-a întors la şefia Apple şi au aparut imediat primele semne care dovedeau că firma intra într-o nouă eră, una cu adevărat prosperă. In 1998 a prezentat noua gama a desktop-urilor all-in-one iMac, produsele care aveau să relanseze afacerile Apple şi să ajute acţiunile să crească de cinci ori în valoare. Prezentarea de atunci a început cu prezentarea situaţiei din piaţă: destop-urile existente sunt lente, au procesoare vechi şi sunt extrem de urâte. Evident, Jobs a spus ca produsele Apple, şi anume gama iMac, vor schimba totul. Caracterizarea lui a fost cât se poate de expresivă "Arată ca de pe o alta planetă, o planetă bună cu designeri mai buni".

iPod - 2001

La câţiva ani după revenirea sa, în 2001, Steve Jobs a fost pe scenă la un eveniment care avea să rămână în istorie. A lansat player-ul iPod şi a făcut într-adevar istorie. Prezentarea de atunci a creat un model pe care Jobs avea să îl urmeze pentru lansările şi mai importante de după. A explicat ce se intampla pe piaţă şi ce hibe au terminalele concurenţei. A folosit cuvinte mari, a făcut pauze de câteva secunde pentru a menţine suspansul în sală şi apoi a anunţat cu ce vine nou Apple şi care sunt avantajele. Acum zece ani a venit pe piaţă iPod, care avea să aibă diverse variante şi avea sa se vândă în sute de milioane de exemplare. Primul iPod putea stoca o mie de melodii şi avea zece ore de autonomie. Gama iPod s-a extins foarte mult, de la modele cu touch-screen şi ecran mare, până la minusculul Shuffle, fără ecran, dar ieftin.

iPhone - 2007

iPod a devenit cel mai apreciat MP3 player, dar Jobs şi-a îndreptat atenţia spre un nou segment care promitea enorm: telefoanele "inteligente", cu sistem de operare. Într-un eveniment de presă extrem de aşteptat, în 2007, a explicat ce nu e ok la telefoanele inteligente existente pe piaţă: au butoane, interfaţa nu este prietenoasă, este nevoie de schimbare. Atunci el a prezentat iPhone, telefonul cu touch-screen care, aşa cum a anticipat Steve Jobs, avea să devină un succes uriaş.

Jobs a fost magistral în aceea prezentare şi s-a jucat cu audienţa promiţând că are trei produse de prezentat: un iPod cu ecran lat şi tactil, un telefon revoluţionar şi un terminal revoluţionar pentru comunicarea pe internet. A repetat de trei ori aceste lucruri până când audienţa a început să aplaude şi mulţi au izbuncit în râs "V-aţi prins? Nu vorbim de trei terminale diferite, ci de unul singur!!", a spus Jobs care apoi a prezentat iPhone-ul, smartphone-ul care ajunge anul acesta la a cincea generaţie.

iPad - 2010

În 2010 a venit vremea ca alt segment puţin dezvoltat să intre în vizorul Apple: tableta. În prezentarea sa, Jobs a început cu istoria, explicând că Apple a inventat în 1991 primul laptop modern, iar în 2007 a "reinventat telefonul", prin lansarea iPhone. Nu au lipsit glumele în prezentare, dar lucrurile aveau să devină cât se poate de serioase, mai ales pentru companiile concurente. De ce? Fiindcă se lansa Apple iPad, tableta care avea să-şii gaseasca 15 milioane de clienţi în primele nouă luni de comercializare.

In filmul de mai jos Jobs explica de ce e nevoie de iPad şi de ce acest nou tip de terminal este mai bun şi decât un netbook şi decât un smartphone.

Citeşte mai multe despre boala de care a suferit Steve Jobs

O fotografie șocantă cu Steve Jobs face furori pe internet

Citeşte scrisoarea lui Steve Jobs trimisă consiliului de administraţie şi „comunităţii Apple“

Steve Jobs a fost aproape să vomite la prima sa apariție televizată – VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel