SCUTUL ANTIRACHETĂ: Spaţiul aerian deasupra bazei de la Deveselu va fi restricţionat. SUA au răspunderea unui eventual prejudiciu cauzat în afara României

avion
avion

Conform acorduluide amplasare a scutului antirachetă, România va stabili un spaţiu aerian restricţionat deasupra şi în jurul bazei de la Deveselu, potrivit textului acordului încheiat la 13 septembrie între România şi SUA. Partea română  nu-şi va asuma răspunderea pentru niciun prejudiciu sau pentru nicio pretenţie în legătură cu un astfel de prejudiciu, cauzat în afara teritoriului României de elemente ale scutului antirachetă, în cazul în care astfel de prejudicii nu sunt rezultatul acţiunilor sau neglijenţei României.

Documentul prevede că România va stabili restricţii de trafic aerian. Parametrii detaliaţi pentru zonele menţionate, precum şi principiile stabilirii şi operării lor şi ale cooperării între autorităţile competente ale României şi Statelor Unite privind utilizarea spaţiului aerian românesc vor fi prevăzute într-un aranjament de implementare, arată textul acordului.

Statele Unite vor furniza informaţiile relevante pentru ca România să reglementeze utilizarea spaţiului aerian de deasupra şi din jurul bazei, stipulează Acordul.

SUA vor avea răspunderea pentru un eventual prejudiciu cauzat în afara României

România nu-şi va asuma răspunderea pentru niciun prejudiciu sau pentru nicio pretenţie în legătură cu un astfel de prejudiciu, cauzat în afara teritoriului României de elemente ale scutului antirachetă, în cazul în care astfel de prejudicii nu sunt rezultatul acţiunilor sau neglijenţei României.

Textul acordului prevede că, în implementarea acestui articol, părţile, la cererea oricăreia dintre ele, se vor întâlni cu scopul de a ajunge la o soluţionare reciproc acceptabilă, echitabilă şi justă a pretenţiilor în timp util, ţinând cont de circumstanţe şi de obligaţiile respective ale Părţilor.

Acest text al acordului reglementează problematica răspunderii juridice şi a pretenţiilor privind daune cauzate terţilor în conformitate cu prevederile acordurilor deja aplicabile, cu normele dreptului internaţional în materie şi cu legislaţia română.

Textul exclude răspunderea României pentru prejudiciile cauzate în afara teritoriului României prin operarea sistemului, această răspundere revenind în consecinţă exclusiv SUA (în cazul în care astfel de prejudicii nu sunt rezultatul acţiunilor sau neglijenţei României – o excepţie care decurge din normele aplicabile şi din principiile generale de drept, SUA neputând răspunde pentru acţiuni sau inacţiuni ale României).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel