Iată o mâncare uşoară, tradiţională şi totuşi... fancy. De mămăligă rulată pe straturi ai mai auzit?
Atât de întâlnită în bucătăria noastră şi totuşi atât de banală, mămăliga este rareori pregătită şi altfel decât fiartă într-un ceaun şi servită cu diverse mâncăruri cu sos sau cu sarmale. Reţeta propusă de noi este una altfel şi sperăm să-ţi placă.
Porții: 5
Timp total: 1h
Pregătire: 20 min
Gătire: 40 min
Categorie: fel principal, românesc
400 g mălai grişat
1 l apă
1 linguriţă sare
300 g brânză de oi
50 g unt
Se toarnă apa într-un ceaun, se adaugă sare şi se lasă să dea în clocot. Se toarnă mălaiul „în ploaie”, amestecându-se permanent până se îngroaşă bine. Se lasă apoi să fiarbă, amestecând din când în când, până când mălaiul „înfloreşte” şi mămăliga este bine fiartă.
Se adună mămăliga de pe marginile ceaunului, folosind o lopăţică de lemn, şi se răstoarnă pe un fund de lemn pe care se pune un prosop umed şi o folie de aluminiu umedă peste. Se întinde mămăliga cu un cuţit şi se pune deasupra puţin unt şi brânza rasă. Cu ajutorul prosopului, se îndoaie mămăliga pe jumătate.
Se desprinde folia, se aşază pe un platou şi se taie felii. Alături se pot servi felii de ceapă roşie, de apă sau ceapă verde.
Ingredientul secret din prepararea de mămăligă este untul. Adăugat în mămăligă, va transforma preparatul într-unul fin și cremos. La o cană de mălai, trebuie să folosiți 3 sau 4 căni de apă, în funcție de cât de moale vreți să fie mămăliga. O altă variantă în prepararea de mămăligă este ca în loc de apă, să folosiți zer sau lapte. Această se rețeta se prepară exact ca cea clasică, cu apă. Însă, secretul chiar dacă totuși faceți mămăliga cu apă, puteți turna o jumătate de cană de lapte, în momentul în care preparatul fierbe.
Mămăliga se poate prepara chiar și la cuptor. În loc de apă, fierbeți mălaiul în lapte, pentru aproximativ 3 minute. Puneți și puțin unt, după care amestecați bine. Apoi, răsturnați mămăliga într-o tavă, tapetată cu hârtie de copt și băgați-o la cuptor pentru 10 minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu