Merkel ne cere să continuăm reformele în Justiţie şi ne promite asistenţă pentru a atrage bani de la UE. Ce i-a promis Boc: 143 de milioane de euro şi o cotă unică de 16%

Vizita oficială a cancelarului Angela Merkel în România a debutat, marţi, cu o serie de promisiuni reciproce, dar şi cu un avertisment voalat al oficialului german.

Astfel, despre aderarea României la Spaţiul Schengen, liderul german a explicat că Berlinul va pune accent pe cât de bine securizate sunt frontierele externe ale UE de către autorităţile de la Bucureşti, şi nu pe scandalul româno-francez privind romii. „Problema integrării romilor nu are un rol în ceea ce priveşte criteriile pentru Spaţiul Schengen, important este să se garanteze că la graniţele externe ale UE sunt îndeplinite condiţiile tehnice", a lămurit poziţia Germaniei doamna Merkel, în cadrul declaraţiilor comune cu premierul Emil Boc. Oficialul român a spus, la rândul său, că i-a transmis cancelarului  faptul că România este conştientă de responsabilităţile pe care le are în securizarea frontierelor externe ale UE şi că este decisă să încheie procesul de aderare la Schengen în luna martie 2011, îndeplinind condiţiile tehnice, dar şi că aderarea nu trebuie blocată pe criterii politice. „Aderarea nu trebuie blocată pe criterii politice dacă sunt îndeplinite obiectivele tehnice", a conchis premierul român.

Merkel a avertizat Bucureştii  în ceea ce priveşte procesul de reformă în domeniul justiţiei, explicând că mai e de muncit. „Trebuie continuat procesul de reformă, nu aţi ajuns la capătul drumului. Mecanismul de Cooperare şi Verificare este un ajutor pentru a vedea unde vă aflaţi acum”, a spus cancelarul. Pe de altă parte, Germania este dispusă să ajute cum poate România, chiar şi cu know-how în atragerea banilor europenilor.

E drept, şi România a promis Berlinului că nu va neglija firmele nemţeşti. Emil Boc a declarat că s-a angajat ca statul român să-şi achite datoriile inclusiv faţă de acestea, iar investitorii vor fi sprijiniţi în continuare prin menţinerea cotei unice de impozitare la 16%, neimpozitarea profitului reinvestit şi Legea Parteneriatului Public-Privat. „Am discutat şi despre faptul că statul român face toate eforturile ca să îşi onoreze obligaţiile financiare pe care le are faţă de firme, inclusiv faţă de firmele germane, astfel încât datoriile pe care statul le are faţă de aceste firme să nu constituie un element de blocaj în economie", a spus oficialul român.  Cancelarul a confirmat promisiunea lui Emil Boc când a fost întreabată ce semnale a primit de la el cu privire la datoriile statului român faţă de firmele germane,  datorii cu o valoare de 143 milioane euro. „Am discutat şi am subliniat că astfel de situaţii se răspândesc şi nu sunt productive pentru climatul investiţional. Considerând aceste restricţii privind bugetul public, totuşi prim-ministrul a afirmat că, pas cu pas, aceste cazuri vor fi tratate în sensul unui climat investiţional îmbunătăţit. Important este să nu rămână nişte cazuri vechi şi să avem o situaţie cu dificultăţi altfel de cât este cazul", a conchis doamna Merkel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel