Sunt invocate vicii de procedură în revocările lui Dănileț și Ghica. Judecătorii pot scăpa de excludere după constatarea "gravelor ilegalități"

Judecătorii Vasilică Dănileț și Alina Ghica vor fi probabil ajutați de proprii colegi din CSM să scape de excludere, după ce Direcția de Legislație din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii spune că a constatat "grave ilegalități" în modalitatea de convocare, desfășurare și motivare a hotărârilor adunărilor generale de revocare a celor doi magistrați, potrivit România Liberă. 

Constatarea s-a făcut cu o zi înainte ca Plenul CSM să dezbată rapoartele de specialitate ale Direcției Legislație, care a analizat modul în care s-au desfășurat adunările generale de revocare din Consiliu a judecătorilor Vasilică Dănileț și Alina Ghica. Primul a fost ales ca reprezentant în CSM de către 16 Curți de Apel din toată țara, iar cel de-al doilea de către 178 de judecătorii.

Acum, Direcția Legislație a Constatat mai multe grave nelegalități în procedurile de revocare din CSM a celor doi, printre care: lipsa de comunicare, către celelalte instanţe, a convocatoarele de adunări generale cu motivele revocării; la multe instanţe votul nu a fost secret, cum impune legea, ci s-a votat prin ridicarea mainilor; n-au fost motivate hotărîrile de revocare, n-au fost comunicate la CSM toate procesele verbale ale alegerilor; adunările generale nu s-au ţinut toate în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, cum prevede legea, ca să nu se influenţeze una pe alta; nu s-a respectat legea cu privire la modul de convocare a alegerilor generale de revocare etc.

Cea mai flagrantă neregulă invocată este cea a numărării unei instanțe care a votat revocarea de două ori.

Pentru  revocarea lui Cristi Danileț s-au exprimat  103 instanțe, în care 1126 de judecatori au votat pentru revocare și 324 judecători au votat împotriva revocării ori s-au abținut. În ceea ce o privește pe Alina Ghica, 13 instanțe ale Curților de Apel au votat pentru revocare. 424 de judecători au optat pentru excluderea ei, în vreme ce 39 de judecători nu au fost de acord.

Rapoartele Direcției Legislative a CSM, pentru Alina Ghica și Vasilică Dănileț, publicate de România Liberă, pot fi consultate AICI și AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel