Celebrele statui de pe Insula Paștelui au fost cuprinse de flăcări (video și imagini în articol)

Sursă foto: Unsplash (Thomas Griggs)
Sursă foto: Unsplash (Thomas Griggs)

Statuile de pe Insula Paștelui au fost cuprinse de un incendiu care a acaparat zona în care sunt amplasate. 

Un incendiu a deteriorat statuile enigmatice de pe Insula Paștelui, părțile carbonizate fiind ireparabile. Un număr necunoscut de statui sculptate în piatră au fost afectate de incendiu, a declarat subsecretarul pentru patrimoniul cultural al Chile. Insula Paștelui are aproape 1.000 de megaliți, cunoscuți sub numele de moai. Au capete supradimensionate și au în general aproximativ 4 m înălțime.

Statuile au fost sculptate de un trib polinezian acum mai bine de 500 de ani.

Incendiul, care a izbucnit luni, a afectat „aproape 60 de hectare”, a scris pe Twitter Carolina Perez Dattari, oficialul patrimoniului cultural. Se spune că incendiul a fost început în mod deliberat și este centrat în jurul vulcanului Rano Raraku din Insula Paștelui - care este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Insula Paștelui se află la 3.500 km în largul coastei Chile. Economia se bazează pe turism și a fost redeschis în urmă cu doar trei luni după închiderea sa în timpul pandemiei de Covid-19. Situl a fost acum închis din nou, în timp ce o echipă de conservare examinează amploarea pagubelor.

Daunele sunt ireparabile

Primarul insulei, Pedro Edmunds, a declarat presei locale: „Daunele cauzate de incendiu nu pot fi anulate”. Directorul comunității Ma'u Henua care are grijă de parcul național a descris evenimentul ca fiind „ireparabil și cu consecințe dincolo de ceea ce se vede cu ochii”.

„Moai sunt complet carbonizati”, a spus Ariki Tepano prin intermediul paginilor oficiale de socializare ale parcului.

Există aproximativ 1.000 de statui gigantice din piatră și sculpturi pe Insula Paștelui, dintre care cea mai mare cântărește 74 de tone și are o înălțime de 10 m. Figurile au fost sculptate de indigenii Rapa Nui cândva între anii 1400 și 1650 și poziționate pentru a forma un inel în jurul insulei, cu fața spre interior. Cunoscuți pentru ochii lor adânciți și urechile lungi, ei au și pălării impresionante de mai multe tone, realizate dintr-un alt tip de rocă.

Erau figuri de devotament spiritual pentru Rapa Nui, întruchipând spiritul unui strămoș proeminent. Fiecare a fost considerat a fi întruparea vie a persoanei. Una dintre statui - cunoscută sub numele de Hoa Hakananai'a - este găzduită în Muzeul Britanic, dăruită de un căpitan naval britanic reginei Victoria în anii 1860. Guvernul chilian și autoritățile insulei au cerut returnarea acesteia în 2018. Dar primarul insulei a sugerat că ar prefera un angajament financiar din partea muzeului pentru a asigura întreținerea moailor rămase pe insulă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel