Adevărata hartă a rezultatelor din turul I. Unde se decide soarta alegerilor prezidențiale 2014

Profesorul Dumitru Sandu, nume de referință în domeniul sondajelor de opinie, pe plan european, a dat publicității o analiză care demolează mitul celor două Românii. Adevărata hartă a distribuției voturilor în turul I are, de fapt, șase zone distincte. Harta prof. Dumitru Sandu arată unde se va tranșa rezultatul prezidențialelor.     

După 2 noiembrie, analiștii politici au trasat o hartă în două culori: roșu și albastru (fără a lua în calcul Har-Cov, unde a fost votat Hunor).

S-a lansat în spațiul public ideea că pentru Victor Ponta votează regiunile estice și sudice ale țării. Iohanis ar fi susținut în centrul și nord-vestul României. Dacă la aceste două modele s-ar adăuga diaspora, ar trebui să avem trei modele de vot.

Prof. Dumitru Sandu consideră că este doar o aparență înșelătoare.

”Cu mai multe detalii - legate de câți, cine, unde, cum , cu ce probleme - imaginea se schimbă. În fapt, votul în țară a mers pe cel puțin șase modele clar structurate. Ideea că harta votului reproduce doar sau în principal activismul echipelor de campanie și volutele discursului electoral nu se susține”, arată prof. Sandu într-un articol publicat pe blogul său.

În plus, modelul celor ”șase Românii electorale” permite și depășirea clișeului ”diaspora românească nu are corespondent în țară în materie de vot”.

Județele Vechiului Regat sunt un bloc al votului de stânga, pro- Victor Ponta și PSD?

Nu este adevărat, arată prof. Sandu. Județele din afara arcului carpatic au înregistrat două modele de vot. Unul este cel de tip bloc, cu vot masiv, de peste 50%, în favoarea lui Victor Ponta. Situația se întâlnește în județele sărace ale Moldovei, Munteniei și Olteniei. Sunt două excepții de la regulă, pentru votanții din Argeș și Dâmbovița. E de văzut, în alt cadru, de unde vine excepția.

Cea de-a doua categorie de județe din afara arcului carpatic a înregistrat tot vot preponderent în favoarea lui Ponta, dar cu susținerea lui Iohanis cu procente apropiate de cele pentru Ponta. Acesta este un spațiu de luptă electorală, de echilibru instabil, cu finalizare greu de precizat pentru turul al doilea. Tipică în acest sens este situația alegătorilor din județele dezvoltate ale Moldovei dar și a celor din Ilfov și Prahova, din Muntenia.

Transilvania este mai omogenă sub aspect electoral?

Nu! Este departe de a fi un bloc electoral, cu vot masiv pro-Iohanis. Situația respectivă se regăsește numai în județele puternic dezvoltate ale regiunii, mai ales la cele influențate de cultura germană, dar și cu centre urbane de maxim dinamism în dezvoltare (Sibiu, Timiș, Arad, Brașov, Cluj). Județele Alba și Bistrița-Năsăud, care nu sunt nici foarte dezvoltate și nu au nici orașe mari , par a fi influențate de modelele de vot predominante în principalele centre de atracție migratorie (Cluj pentru Bistrița-Năsăud și Sibiu pentru Alba) . Județele din Transilvania unde există zone o maximă controversă electorală, cu relativă egalitate a opțiunilor pentru Iohanis și Ponta sunt Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj.

 

Citește și ”Politolog:scandalul de la Baia Mare trădează disperarea ACL”

Diversitatea socio-culturală maximă din București și din Mureș se reflectă direct și în eterogenitatea votului la nivelul acestor teritorii. Numai la București au fost patru candidați care au avut , fiecare, peste 10% voturi din total (Ponta 32%, Iohanis 28%, Monica Macovei 12% și Tăriceanu 10%). La Mureș, trei dintre candidați au avut , fiecare, mai mult de 10% din totalul județean de voturi (Hunor, Iohanis și Ponta).

Județele în care se dă lupta pentru turul II

În ceea ce privește votul în țară, o concluzie clară se desprinde din harta propusă de Dumitru sandu. Este aproape imposibil pentru candidați să câștige voturi în fiefurile adversarilor. Ca urmare, cele mai dure bătălii se vor purta în Bihor, Satu Mare, Maramureș și Sălaj, penmtru Transilvania și în Suceava, Neamț, Galați, Constanța, Tulcea, Prahova, Hunedoara, Caraș-Severin, Vâlcea și Ilfov. Cât privește diaspora, aceasta are, în zona nordică și vestică a Europei, modelul de vot al Transilvaniei bogate, iar în zona sudică modelul Transilvaniei sărace, cu o apropiere între Ponta și Iohannis care permite orice rezultat, în funcție de modul în care se derulează campania și reacționează candidații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel