Strategia pe agricultură: cum putem redeveni exportatori la nivel european. Toate fructele sunt modificate genetic. BLITZ-INTERVIU cu Adrian Rădulescu

Consilierul prezidențial Adrian Rădulescu a fost la Blitz-Interviu DeCe News. Rădulescu a explicat strategia pe agricultură, întocmită de comisia specializată de la Cotroceni și recent lansată de Traian Băsescu.

Adrian Rădulescu a declarat că un capitol important din strategia pe agricultură este cel care se referă la apă. Canalul Siret-Bărăgan este cel mai important proiect din strategia care își propune să dubleze cantitatea de cereale produse în România, să regenereze 85.000 de hectare de livadă și să ajute fermierii să proceseze recolta, evitând exportul de materie primă. Pentru a schimba agricultura românească, se va începe cu cadastrarea gratuită, la costuri de circa 10 ori mai mici, pe hectar, decât se fac în prezent. ”Dacă se face cadastru centralizat pentru tot satul, costurile devin infime. Ar putea fi acoperite din fonduri europene sau chiar din buget, fiind doar de câteva milioane de euro. Fără cadastru, nu se mai pot primi banii pentru subvenții”. Rădulescu a explicat modelul subvențiilor aplicate în UE ca fiind un mecanism de ajutorare indirectă a consumatorului final. Pentru a procesa o recoltă care se speră a ajunge la 60-80 de milioane de tone, anual, strategia propune atragerea marilor companii multinaționale din industria alimentară, care să producă în România. Strategia elaborată de experți din toate partidele, universități și Academie arată că în România se poate dezvolta și producția bio, în special în zona de deal și în Transilvania sau Bucovina, dar și producția agricolă intensivă, folosind ingineria genetică, în bazinele agricole din Câmpia Română. Agricultura bio și biotehnologia nu se află în competiție, în România, ci se adresează fiecare altei zone de cultură și altui public consumator. Produsele bio vizează o piață de nișă, cu prețuri mari pentru cantități mici realizate și vândute. Marea producție intensivă vizează accesul populației la alimente de calitate, prin scăderea prețului în țară și exportul, care să readucă România în situația de mare jucător regional în domeniul alimentar. ”Românii trebuie să decidă dacă vor să producă în țară, cu prețuri mici, sau să importe și să dea prețuri mari pentru produse bio, eventual să le subvenționeze puternic, cum se întâmplă cu energia eoliană”, a conchis Rădulescu.

Avem doar 50% din necesarul de apă

”Prima și cea mai importantă este apa. Chiar dacă spunem că România e bogată în râuri, să știți că nu este adevărat. Suntem cam la 50% față de alte state. Nu avem cursuri regularizate, avem foarte puține posibilități de a stoca apa. Ar trebui ca râurile noastre să fie pline de baraje. Folosirea apei din punct de vedere gravitațional. Cel mai important proiect este Canalul Siret-Bărăgan. Am speranța că ni se va acorda o finanțare europeană, care să acopere jumătate din costurile de 1,5-2 miliarde de euro. Acum dăm bani să aducem apa de la vale la deal. Avem 7 trepte. Cel din treapta 1 da 100 de lei pe metru cub, cel de la treapta 7 da 700 de lei. Dacă vine gravitațional, atunci e gratis”, a spus Adrian Rădulescu. Perdele de protecție vor fi parte din strategia de asigurare a nevoie de apă, iar fermierii vor fi de acord cu plantarea perdelelor de protecție fiindcă se va acorda suvvenție, la fel ca pentru terenul agricol, iar proprietarul va avea și pădure și subvenție.

Șansa unei dezvoltări rapide: plantele modificate genetic

Adrian Rădulescu a declarat că soia modificată genetic are costuri mai mici și profit mare. Consilierul prezidențial a declarat că între o plantă clasică și una modificată genetic o preferă pe cea modificată genetic.

”Eu, specialistul Adrian Rădulescu, între o plantă modificată genetic și o plantă clasică o prefer pe cea modificată genetic. Pentru că modificarea genetică a fost creată de natură , nu în laborator. S-a creat natural, după care specialiștii au văzut cum s-a creat acest sistem și apoi l-au putut face și ei. Vă spun că mâncăm sute de fructe, legume etc. modificate genetic de natură. Vă dau un exemplu: Am o livadă cu meri din același soi. Unul din ei, prin modificare genetică, rezistă la o boală. Eu ce fac? Îl identific și îl multiplic pentru că, natural, s-a creat o genă rezistentă. Soia modificată genetic rezistă la ierbicidul total, a mai spus Rădulescu. Vom aplica o singură ierbicidare, nu șase, ne va costa mai puțin cu 50%, e mai productivă cu 25%. Dacă s-ar cultiva în țară, ar reduce costurile la alimente, în special la ouă și carne”.

Urmărește mai jos interviul integral

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel