Regimul juridic al entităților economice reflectat în jurisprudența Curții Constituționale. Nou volum de texte juridice scris de Mona Pivniceru și Benke Karoly

Un nou volum de texte juridice scris de Mona Pivniceru și Benke Karoly a fost publicat de Editura Hamangiu.Legile referitoare la organizarea, funcționarea și procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență a societăților și a altor forme de organizare a activității economice sunt raportate la decziile pronunțate de Curtea Constituțională în soluționarea excepțiilor de neconstituționalitate.

”Lucrarea de față se înscrie în colecția dedicată relației simbiotice existente între normele juridice adoptate de legiuitor și jurisprudența Curții Constituționale dezvoltată în raport cu acestea și reprezintă cea de-a treia apariție editorială în cadrul acestei colecții, arată autorii, Mona Pivniceru și Benke Karoly, în Cuvântul înainte la volumul al treilea al colecției.

Obiectul său de analiză se circumscrie legilor referitoare la organizarea, funcționarea și procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență a societăților și a altor forme de organizare a activității economice, privite prin prisma deciziilor pronunțate de Curtea Constituțională în soluționarea excepțiilor de neconstituționalitate. În acest sens, au fost avute în vedere Legea nr. 26/1990 privind registrul comerțului, Legea societăților nr. 31/1990, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale și Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței şi de insolvență.

Conceptul editorial promovat are ca element central ordonarea deciziilor instanței constituționale în funcție de reglementările legilor avute în vedere. O asemenea perspectivă presupune, în mod necesar, cunoașterea, pe de o parte, a exigențelor constituționale pe care le implică nucleul de fond, în special, al legislației privitoare la regimul juridic al societăților, inclusiv aspectele referitoare la procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, și, pe de altă parte, a condițiilor de admisibilitate ale excepției de neconstituționalitate. Prin urmare, lucrarea a fost împărțită, în mod corespunzător, în două titluri, care conțin o selecție a celor mai însemnate acte de reglementare primară adoptate în acest domeniu.

Primul titlu cuprinde o prezentare jurisprudențială a condițiilor de admisibilitate ale excepției de neconstituționalitate, grupate în funcție de trei criterii: cadrul procesual, structura excepției și competența Curții Constituționale, tocmai pentru a înlesni familiarizarea celor interesați cu exigențele pe care orice cerere adresată Curții Constituționale trebuie să le îndeplinească. Exemplificarea aspectelor referitoare la condițiile de admisibilitate s-a realizat prin raportare la actele normative anterior menționate.

Titlul al doilea cuprinde o prezentare jurisprudențială a aspectelor de fond pe care le presupun aceste acte normative. În contextul normativ anterior relevat, legile selectate au fost ordonate cronologic, în succesiunea temporală firească a intrării lor în vigoare, și, ulterior, au fost identificate și selectate spre analiză numai acele prevederi legale care își mențin actualitatea, făcând parte din fondul activ al legislației. În mod corelativ, au fost identificate și selectate deciziile Curții Constituționale pronunțate în raport cu aceste prevederi legale. Totodată, ca parte esențială a conceptului editorial, au fost evidențiate considerentele relevante ale acestor decizii, prin redarea firului logic și a ideilor principale ale acestora în fraze scurte și ușor de înțeles.

Punerea în practică a celor de mai sus s-a realizat sub forma fișelor aferente deciziilor selectate. Aceste fișe au o structură standardizată și, în cuprinsul lor, sunt redate norma criticată, normele de referință, critica și analiza criticilor de neconstituționalitate formulate. În cadrul rubricii privind analiza criticilor de neconstituționalitate realizată de către Curtea Constituțională, în partea dreaptă a fost redat conținutul deciziei in extenso, iar în partea stângă considerentele relevante ale acesteia. Desigur, conceptul și conținutul acestei rubrici diferă în funcție de tipologia deciziei pronunțate, respectiv dacă aceasta a privit aspecte de admisibilitate și/sau de fond.

În consecință, această lucrare se constituie într-un manual elementar pentru înțelegerea din punct de vedere constituțional atât a exigențelor procedurale pe care le implică excepția de neconstituționalitate, cât și a legilor privind regimul juridic al entităților economice, ceea ce presupune o necesară valorizare și aplicare a textului Constituției prin raportare la actele normative din domeniul analizat.

În aceste condiții, ne exprimăm încrederea în faptul că acest concept își va atinge finalitatea urmărită, iar lucrarea de față se va constitui într-un instrument util atât pentru practicienii dreptului, cât și pentru cei aflați la începutul unei cariere juridice”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel