Un oraș întreg va fi mutat, pentru a se putea exploata o mină

Kiruna Suedia.jpeg
Kiruna Suedia.jpeg

Un oraș cu peste 20.000 de locuitori va fi mutat, pentru a se putea exploata în continuare o mină de fier din apropiere. Este vorba despre localitatea Kiruna, din nordul Suediei, care va fi mutată 3 kilometri spre est, scrie

Relocarea se va desfăşura pe o perioadă de douăzeci de ani şi va presupune abandonarea a peste 3.000 de clădiri - case şi blocuri.

"Când oamenii aud că desenăm, organizăm şi construim un oraş de la zero, se gândesc la un soi de experiment utopic", a spus arhitectul Mikael Stenqvist. El a adăugat: "Dacă proiectul nu iese bine, în joc se află supravieţuirea localităţii Kiruna, a locuitorilor ei şi a economiei locale. Asta ne dă motive serioase de îngrijorare".

Cea mai frumoasă clădire din Suedia va fi mutată

În anul 2004, mina locală Luossavaara-Kiirunavaara a trimis Guvernului suedez o adresă în care solicita permisiunea de a săpa la adâncime mai mare, acţiune ce ar fi dus la posibile alunecări de teren. După zece ani, au început să apară fisuri pe mai multe străzi din centrul oraşului. Locuitorii nu mai pot construi și le este imposibil să își repare casele, din cauza terenului care a devenit extrem de instabil.

Vechea biserică a localităţii, votată în 2001 ca fiind cea mai frumoasă clădire din Suedia, va fi dezmembrată şi reconstruită, piesă cu piesă, în noul oraş.

"Vrem să păstrăm cât mai mult din spiritul vechi al localităţii", mai declară Mikael Stenqvist. "Costurile nu ne permit însă să mutăm tot ceea ce am vrea".

Localnicii sunt entuziasmiţi şi aşteaptă cu nerăbdare prezentarea centrului noii localităţi, care va avea loc în luna aprilie.

"A venit în sfârşit momentul în care oamenii se pot gândi la investiţii şi planuri", a spus Viktoria Walldin, o specialistă implicată în proiectul de relocare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel