Japonia - Apel în instanţă, pentru stoparea vânătorii de delfini

Activiştii de mediu au cerut vineri unui tribunal japonez să pună capăt 'vânătorii dirijate' de delfini, o practică pe care o consideră plină de cruzime şi ilegală, în prima audiere ce a fost organizată în cadrul unei acţiuni în justiţie fără precedent în Japonia, informează AFP. 

Reclamanţii au argumentat în faţa instanţei că această metodă de vânătoare este marcată de cruzime şi că, de asemenea, capturarea delfinilor pentru a fi vânduţi administratorilor unor acvarii nu poate fi considerată o activitate culturală tradiţională, a declarat Kyoko Yoshida, un reprezentant al militanţilor ecologişti.

Această acţiune în justiţie, lansată în februarie, este prima intentată vreodată împotriva vânătorii practicate în Taiji, localitate din regiunea Wakayama din vestul Japoniei, au precizat iniţiatorii procesului. Această localitate a devenit cunoscută şi în afara Japoniei după ce o 'vânătoare dirijată' a fost filmat în 2009 pentru documentarul 'The Cove', un veritabil rechizitoriu împotriva vânătorii de delfini practicată în acest golf istoric din partea sudică a insulei Honshu.

'The Cove' a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj documentar în 2010 şi a atras atenţia lumii întregi asupra acestor practici. Vănătorii dirijează grupurile de delfini spre un golf strâmt, lovind cu obiecte dure în părţile exterioare ale bărcilor lor, pentru a-i dezorienta. Delfinii, cuprinşi de panică, ajung adeseori captivi în plase de pescuit, unde se sufocă şi se îneacă. Apărătorii animalelor au mai explicat vineri că unele dintre aceste mamifere marine se lovesc violent de stânci şi mor apoi din cauza rănilor suferite, în timp ce alţi delfini sunt ucişi de pescari, care înfig de mai multe ori tuburi metalice lungi chiar în spatele orificiului respirator al delfinilor, pentru a le secţiona coloana vertebrală. Reclamanţii doresc ca guvernatorul din Wakayama să revoce permisele de 'vânătoare dirijată' acordate pe trei ani în Taiji. Contactat de AFP, un reprezentant al Prefecturii din Wakayama a refuzat să facă declaraţii pe această temă. 'Prindem delfini de decenii şi nu cred că facem ceva ilegal', a declarat pentru AFP un reprezentant al Sindicatului pescarilor din Taiji. Reclamanţii argumentează că această metodă de vânătoare încalcă legea japoneză pentru bunăstarea animalelor. 'Numeroşi japonezi consideră că delfinii sunt peşti şi cred, în mod eronat, că această lege nu se aplică', explica în luna februarie Ren Yabuki, directorul unui ONG de mediu, care a depus plângere în instanţă alături de un locuitor din Taiji, care a dorit să nu îşi dezvăluie identitatea.

Japonia îşi apără cu vehemenţă poziţia oficială în privinţa vânătorii de balene şi de delfini. Această ţară asiatică a stârnit polemici aprinse în decembrie 2018, după ce şi-a anunţat retragerea din Comisia Internaţională pentru vânătoarea de balene (International Whaling Commission - IWC), fixându-şi obiectivul de a relua vânătoarea comercială a acestor mamifere marine începând din iulie 2019. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel