Ziua femeii, pe firul istoric

Sărbătorită  în fiecare an în data de 8 martie, Ziua Femeii a apărut pe fondul mişcărilor sociale de la începutul secolului al XX-lea, în America de Nord şi  Europa.

Potrivit documentelor vremii,  în 1908, zeci de mii de femei au manifestat la New York, cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot. Doi ani mai târziu, la Copenhaga, s-a organizat Conferinţa în Internaţională a Femeilor Muncitoare.

În anul 1911, această sărbătoare a fost marcată întâia oară în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia, acolo unde peste un milion de femei şi bărbaţi au participat la acea vreme la manifestaţiile de stradă.

Ulterior, în 1921, URSS a adoptat 8 martie ca Zi a Femeii, în memoria evenimentelor care au marcat începutul revoluției bolșevice. După al II-lea Război Mondial, Ziua Femeii s-a  impus  ca sărbătoare exclusiv comunistă.

Organizaţia Naţiunilor Unite a încurajat, în anul 1977, ţările membre să adopte 8 martie ca zi de celebrare a drepturilor femeilor.

Pe glob, sărbătoarea se bucură de tot mai multă recunoaştere de la an la an, atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare, militând pentru egalitatea de gen.

În România, Ziua Femeii se sărbătoreşte cu flori, cadouri şi petreceri, în timp ce în alte ţări  aceasta este o zi pentru proteste, de manifestații.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel