Aurorele boreale, mai rare. NASA, anunț

aurora_boreala_poze
aurora_boreala_poze

NASA a anunţat că aurorele borale vor fi mai rare şi de intensitate mai mică în multe părţi ale lumii.

Un studiu recent arată că această lipsă de aurore va dura câţiva ani.

Această diminuare este naturală şi aşteptată, iar cauza o reprezintă ciclul de 11 ani al activităţii solare.

Soarele şi-a atins maximul în 2014 şi îşi va atinge minimul în 2020 sau 2021, iar după aceea, activitatea solară va creşte din nou, scrie Top Buzz.

Următorul maxim va fi în jurul anului 2025 şi va fi la fel de puternic sau chiar mai puternic decât maximul care a fost în 2014, aducând şi mai multe aurore.

Formarea aurorelor este un proces relativ simplu de înţeles. Soarele emană protoni şi alte particule în spaţiu, iar atunci când ajung la Terra, câmpul magnetic al planetei îi prinde şi îi trimite spre poli. Atunci când aceste particule se lovesc de atmosferă, aprind gazele acesteia.

De obicei, acestea au loc numai în cele mai nordice sau sudice regiuni de pe glob, dar dacă există o cantitate mare de particule solare care ajunge la planetă (precum se întâmplă în cazul furtunilor solare), aurorele se pot vedea şi în regiunile mai îndepărtate, chiar şi la 30-40 de grade latitudine.

O altă predicţie cu privire la activitatea solară, publicată recent în Nature Scientific Reports, relatează că scăderea prezentă va dura decenii. Cercetătorii au examinat înregistrările care se întind pe o perioadă de 400 de ani de activitate solară, iar modelul computerizat a indicat că urmează câteva cicluri de activitate solară slabă.

Totuşi, cercetătorii de la Space Weather Prediction Center au precizat că predicţiile nu pot fi de încredere, afirmaţie susţinută şi de NASA care precizează că orice înregistrare a petelor solare (indicatorii activităţii solare) mai veche de 250 de ani nu poate fi credibilă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel