Chef Nicolai Tand, bucătarul emisiunii Super Neatza, a preparat o rețetă de ciorbă de varză murată cu carne de porc.
1 varză murată, mică
500 gr carne de porc, macră
1 ceapă, mare
2 morcovi
3-4 cartofi de mărime medie
4 litri de apă
boabe de piper
2-3 foi de dafin
puțin cimbru uscat
2 ouă
50 gr orez
În primul rând se alege carnea de porc ușor împănată cu grăsime. Se porționează în bucăți mai mici și se pune la fiert în cei 4 litri de apă. Se lasă să fiarbă până ând se formează spumă deasupra care se îndepărtează cu o sită, sau o spumieră.
Varza acră se desface în foi și se clătesc bine foile cu apă călduță. Apoi se așază foile una oeste alta, se rulează și se taie fideluță. Se adaugă în vasul de pe foc după ce se limpezește supa și nu se mai formează spumă.
Morcovii se curăță, se toacă mărunt și se adaugă în vasul cu ingredientele de pe foc.
Se curăță ceapa și se toacă mărunt, se curăță cartofii și se toacă mărunt. Ac este două legume se adaugă în ciorba de varză puțin mai târziu, pentru că timpul lor de fierbere este mai scurt decât al celorlalte ingrediente.
Se lasă ciorba de varză murată cu carne de porc să fiarbă la foc încet, timp mai îndelungat și se asezonează pe parcurs cu boabe de piper, foi de dafin și cimbru uscat, mărunțit.
Spre final de fierbere se adaugă orezul, iar înainte de stingerea focului se adaugă cele două ouă amestecate, pentru un plus de consistență. Tot spre final de fierbere se adaugă și un cățel de usturoi tocat mărunt, pentru un plus de aromă și gust picant.
Ciorba de varză murată se poate servi cu smântână, cu ardei iute, sau simplă, doar cu 1-2 felii de pâine.
VEZI ȘI: Rețetă plină de savoare. Dovleac copt cu cartofi pai și salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte
Vlăduț, bucătarul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, a preparat o rețetă de dovleac copt cu cartofi pai și salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte.
1 dovleac mare
2 gutui
3 bucăți sfeclă roșie
1 kg mere ionatane
2-3 cepe roșii
500 gr cartofi albi
sare și piper
semințe de dovleac
ulei de floarea soarelui
oțet de gutui
turmeric
Dovleacul se taie în felii mari, și se așază în tava cuptorului. Printre feliile de dovleac se așază gutuile.
În altă tavă se așază 3/4 din cantitatea de mere, dar și sfecla roșie. Toate aceste ingrediente se pun la copt la temperatură mai mare. Pe parcurs, se verifică coacerea lor, deoarece timpul de preparara diferă de la un ingredient la altul. Primele se vor coace merele, urmate de gutui.
Între timp se curăță cartofii și se feliază în rondele subțiri. Rondelele de cartofi se taie în fâșii oblice, creâd astfel mult îndrăgiții cartofi pai. Cartofii pai se prăjesc în baie de ulei încins și se condimentează cu sare, piper, dar și puțin turmeric, pentru o culoare mai specială.
Merele necoapte se curăță și se taie în cuburi mici. Ceapa roșie, de asemeni, se curăță și se toacă mărunt. Se amestecă cu merele tocate într-un bol. Peste ele se adaugă sare, piper, puțin ulei și oțet de gutui.
Când avem merele coapte, gutuile coapte și sfecla coaptă, toate ingredientele pentru salsa, le scoatem din cuptor, le lăsăm să se răcească și le curățăm. Le tocăm mărunt și le punem în recipientul unui blender, apoi le transformăm într-un piure foarte aromat și frumos colorat.
Acest minunat piure de legume și fructe coapte se amestecă cu merele și ceapa tocate și amestecate cuulei și oțet de gutui.
Cartofii pai se servesc în cupe de dovleac copt, alături de salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu