Cum tai ceapa fără să lăcrimezi? Trucul banal care chiar funcționează și nu te mai face să plângi în bucătărie.
Abia ai început să tai ceapa și deja îți dau lacrimile ca-ntr-un film trist? Ți se întâmplă și ție asta? Nu ești singura / singurul.
Tăiatul cepei este, pentru mulți, cea mai enervantă parte din gătit. Dar vestea bună este că există o soluție simplă, rapidă și 100% eficientă.
Pare banal, dar acest truc este susținut de știință și testat de mii de bucătari. Iată de ce funcționează, cum îl aplici corect și ce alte metode mai există pentru a scăpa de lacrimi în bucătărie.
Când tai o ceapă, celulele ei eliberează un gaz numit sulfoxid de propan, care se combină cu umezeala din ochi și formează un acid ușor iritant. Rezultatul? Lacrimi, usturime și disconfort.
Frigul, însă, încetinește reacțiile chimice din ceapă și reduce semnificativ eliberarea acestui gaz. Așa se explică eficiența trucului cu frigiderul.
Ei bine, cum ziceam, vestea bună este că există o soluție simplă, rapidă și 100% eficientă: pune ceapa în frigider cu 10 minute înainte de tăiat.
- Alege ceapa pe care urmează să o tai (ideal, întreagă, necurățată).
- Pune ceapa în frigider timp de 10–15 minute.
- Scoate-o, curăț-o și taie-o imediat.
- Bucură-te de gătit fără lacrimi!
Extra truc: dacă vrei rezultate și mai bune, ține ceapa în frigider într-un recipient etanș sau pungă.
- Dacă nu ai timp să pui ceapa în frigider, încearcă și aceste metode rapide:
- Taie ceapa sub jet slab de apă rece. Apa spală gazul iritant înainte să ajungă la ochi.
- Folosește un cuțit foarte ascuțit. Tăieturile curate distrug mai puține celule.
- Respiră pe gură, nu pe nas, pentru mai puțin contact cu gazele eliberate.
- Aprinde o lumânare lângă tine, pentru că flacăra arde ușor gazele din aer.
- Poartă ochelari de protecție .Chiar dacă pare caraghios, funcționează garantat!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci