Urmărește emisiunea live


Optimismul este un defect, potrivit cercetătorilor - VIDEO

optimism
optimism

Optimismul persistent este una dintre caracteristicile unice speciei umane – avem tendinţa să credem că lucrurile sunt mai bune decât în realitate, sau că  efectele negative nu ne vor afecta, chiar dacă ele afectează alte persoane. Este de aşteptat ca oamenii să-și modeleaze aşteptările atunci când se confruntă cu realitatea dură. Totuşi, acest lucru nu se întâmplă. Un nou studiu sugerează că vina pentru acest fapt aparţine creierelor noastre – suntem setaţi să avem o perspectivă pozitivă.

Autor: Andreea Bădoiu

Cercetătorii în domeniul neurologiei au căutat rădăcinile acestui pozitivism deoarece  această atitudine care vine din convingeri precum „nu mi se poate întâmpla mie” poate fi dăunătoare. Oamenii pot lua decizii periculoase sau pot avea aşteptări nerealiste în toate domeniile, de la sănătate la domeniul bancar. Specialiştii cred că perspectiva aceasta „roz” asupra vieţii este  administrată de centrii din creier care se ocupă cu procesarea greşelilor. O echipă formată din oameni de ştiinţă din Anglia şi Germania a studiat această problemă folosind aparate de rezonanţă magnetică.

Pentru a studia optimismul, cercetătorii au analizat modul în care oamenii au subestimat impactul sau posibilitatea apariţiei unor evenimente negative în viitor, deoarece ideea de „acest lucru nu mi se poate întâmpla mie” are efecte asupra modului în care oamenii se protejează. Oamenii de ştiinţă au dat participanţilor la experiment o listă cu 80 de evenimente negative, inclusiv posibila înbolnăvire de Alzheimer, posibilitatea de a fi concediat, posibilitatea de a fi înşelaţi de partener etc. Li s-a cerut să aprecieze cât de posibil este ca ei să treacă prin aceste experienţe, apoi li s-a spus rata reală de probabilitate. După această etapă, subiecţii au fost rugaţi să estimeze, din nou, rata în care ar putea trece prin asemenea experienţe. Cercetătorii le-au analizat activitatea cerebrală pe tot parcursul testelor.

Rezultatele au arătat că oamenii sunt predispusi să-şi schimbe estimările atunci când află că au mai puţine şanse să se confrunte cu anumite probleme. Pe de altă parte, atunci când lucrurile sunt mai grave decât se aşteaptă, participanţii continuă să dea estimarea originală, incorectă.

Cercetătorii au atras atenţia că, atunci când lucrurile sunt mai bune decât ceea ce era de aşteptat se intensifică activitatea cerebrală din lobul frontal. Atunci când cele întâmplate au un caracter negativ activitatea din această zonă este mult mai scăzută.

„Descoperirile făcute sugereată că această înclinaţie a oamenilor spre pozitivism este înlesnită de incapacitatea creierului de a estima posibilitatea erorilor, atunci când acestea au caracter negativ”, spun autorii studiului, pentru publicatia online Nature Neuroscience.

„Orice avantaj care rezidă din acest optimism nerealist are un cost. Spre exemplu, o estimare greşită a riscului financiar este una din componentele care au contribuit la criza economică declanşată in 2008.”, continuă oamenii de ştiinţă.

„Ignorarea unor greşeli grave ale estimărilor ne determina să privim viiitorul într-o viziune idealizată”, adaugă ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel