Cum prepari gogoși poloneze, un desert spectaculos de te lingi pe degete.
Gogoșile poloneze sau paczki sunt un desert perfect atunci când ți-e poftă de dulce sau când ai musafiri. Pufoase, fragede și umplute cu gem sau ciocolată, gogoșile poloneze sunt ușor de făcut.
- 250 grame făină
- 120 ml lapte călduț
- 30 ml unt topit nesărat
- 30 grame zahăr
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 5 grame drojdie
- 2 ouă
- Un praf de sare
- Ulei pentru prăjit
- Gem de fructe sau cremă de ciocolată pentru umplutură
- Zahăr pudră, opțional, pentru ornat gogoșile.
Marele secret al gogoșilor poloneze este aluatul, care trebuie să stea câteva ore la dospit pentru a obține frăgezime și "pufoșenie", dar și laptele care trebuie adăugat călduț în compoziție.
1. Într-un castron, amestecă ouăle, untul, laptele, zahărul, pliculețele de zahăr vanilat, drojdia și un praf de sare până obți o compoziție omogenă.
2. Adaugă făina și frământă bine cu mâinile sau cu ajutorul mixerului. Aluatul e gata când e moale și nu se lipește de pereții vasului sau de degete.
3. Pudrează masa de lucru cu puțină făină și frământă ușor aluatul, apoi pune-l într-un castron în care ai dat câteva pufuri de ulei.
4. Toarnă câteva picături de ulei și peste aluat ca să nu se usuce, apoi acoperă vasul cu folie de plastic sau un prosop curat și lasă-l la cald câteva ore, timp în care aluatul își va dubla volumul.
5. Întinde aluatul cu un sucitor cât să aibă puțin peste 0,5 centimetri grosime. Taie forma de gogoși cu gura unui pahar rotund, mai mic sau mai mare, în funcție de cum vrei să fie gogoșile.
6. Pune aluatul în formă de gogoși pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le încă 30 de minute la dospit, eventual deasupra cuptorului pornit, ca să-și dubleze volumul.
7. Umple o tigaie cu ulei de floarea-soarelui, cât să acopere gogoșile (minimum 500 ml de ulei).
8. Lasă uleiul să se încingă bine, apoi pune gogoșile la prăjit, câte 5-6 pe tură. Acestea nu se lasă mult timp în ulei, pentru că se prăjesc repede. Trebuie să capete o culoare aurie pe ambele părți.
9. Scoate gogoșile prăjite pe un platou pe care ai pus câteva prosoape de hârtie, care absorb excesul de grăsime.
10. Lasă-le să se răcească, apoi umple-le cu dulceață sau cremă de ciocolată, cu ajutorul unui poș cu dui.
11. La final, tăvălește gogoșile prin zahăr pudră, arată rețeta citată de csid.ro.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu