De ce ouăle nu se fierb în exces? Vei fi șocat de explicație!

De ce ouăle nu se fierb în exces. Vei fi șocat de explicație. Sursa foto: freepik.com
De ce ouăle nu se fierb în exces. Vei fi șocat de explicație. Sursa foto: freepik.com

Puține persoane știu că până și prepararea unui produs atât de simplu precum ouăle necesită cunoștințe culinare speciale. 

Nutriționiștii spun că fierberea ouălor nu este chiar atât de simplă cum pare la prima vedere. Chiar și un produs atât de simplu precum ouăle necesită o abordare specială.

Potrivit nutriționiștilor, ouăle  trebuie fierte, dar nu toată lumea o face corect. Aproape toată persoanele cred că pot fierbe ouăle un timp îndelungat, dar principalul lucru este că apa din oală să nu se evapore.

 

Care este principala greșeală atunci când fierbi ouăle?

 

Când vei fierbe ouăle în exces vei ucide nu doar salmonela, ci și toate elementele utile din produs. Mai mult, gătirea prelungită este periculoasă, deoarece hidrogenul sulfurat este eliberat din proteină în timpul tratamentului termic excesiv.  

Oricât de ciudat ar suna, dar ouăle nu trebuie să fiarbă prea mult. Fierberea excesivă care ucide toate substanțele utile din proteină. 

Pentru a înțelege mai ușor cum trebuie să fierbi ouăle, amintește-ți o regulă simplă: apa nu trebuie să fiarbă activ.

Ouăle se pun în apă rece, oala se pune pe foc și, de îndată ce apar primele bule în apă, va trebui să stingi focul. Totuși, asta nu înseamnă că oul poate fi consumat imediat. Lasă oul în cratiță sub capac, astfel încât să fie complet gătit.

Dacă intenționezi să gătești un ou „fiert tare”, lasă-l în apă fierbinte 10-15 minute, dar dacă dorești un ou mai moale, ține-l în apa clocotită la 7-9 minute.

Potrivit medicilor, cu această tehnologie de gătit, proteina se va coagula din cauza temperaturii ridicate a apei, iar oul nu va fi crud. În plus, ouăle gătite în acest fel sunt mai fragede, cu gălbenușul moale, iar coaja nu se sparge niciodată în timpul procesului de gătire, spre deosebire de ouăle fierte în apă clocotită. 

 

Poți mânca ouă  fierte prea mult timp?

Semne că un ou este prea fiert:

- gălbenușul are o nuanță verzuie;

- gălbenușul este aproape ca de cauciuc;

- albușul are o nuanță maro sau gri;

- albușul are pete maronii pe proteine;

- coajă este crăpată;

- ouăle se sparg în timp ce fierb.

Este strict interzis să mănânci ouă prea fierte. La fierbere prelungită, proteina din ou este distrusă. În plus, se eliberează hidrogen sulfurat, care colorează proteina într-o culoare închisă. Proteinele distruse și hidrogenul sulfurat eliberat pot provoca o exacerbare a bolilor tractului gastrointestinal. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel