Nutriționistul Cori Grămescu propune o rețetă de Falafel super gustoasă și sățioasă pentru prânz.
Ingrediente
150 g năut uscat
50 g făină de năut
2 linguri de pastă de susan
1 cățel de usturoi
o lingură de ulei de măsline
o lingură de apă
½ lămâie
1 legătură de coriandru
un praf de chimen măcinat
sare și piper
Cum se prepară
Cu o zi înainte, luați în considerare înmuierea năutului într-un volum mare de apă la temperatura camerei. În ziua în care faceți preparatul, clătiți-le și fierbeți-le în apă clocotită timp de 1 oră până la 1h 30. Dar puteți folosi și 300g conservă de năut pentru varianta rapidă. Preîncălziți cuptorul la 200° apoi faceți aluatul vegan de falafel. Amestecați năutul, usturoiul, pasta de susan, uleiul de măsline, făina și apa până obțineți un aluat omogen, dar care să nu curgă. Adăugați coriandru, chimen, sucul de lămâie, sare și piper. Faceți cu mâna bile mici din compoziția obținută și puneți-le pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt. Coaceți falafelele în cuptor până devin aurii, aproximativ 15 minute. Serviți-le cu puțină lipie și o salată verde.
"Vă las 3 idei de gustări pentru post pe care le puteți încerca dacă nu mai aveți idee ce să mănâncați. Chiar dacă țineți post este important să păstrați o alimentație echilibrată și să urmați regula de bază a unui regim alimentar sănătos normal: trei mese pe zi și două gustări formate din alimente hrănitoare cu un aport adecvat de proteine (surse vegetale) și un consum ridicat de legume.
-2 finn crisp, 2 linguri de hummus și un ardei gras
- o roșie, 2 linguri salată de vinete și două felii de tofu
- o mână de nuci (20g) și un mar verde", a scris Cori Grămescu pe Facebook.
Ingrediente
2 pahare de linte roşie înmuiată în apă 2-3 ore şi clătită şi scursă
1 sfeclă mare decojită şi tăiată bucăţi
1 ceapă mare
1/2 legătură de pătrunjel frunze curăţate şi clătite
1/2 ardei iute curăţat de sâmburi
3-4 căţei de usturoi
3-4 linguri ulei de măsline
3-4 linguri pesmet sau ovăz măcinat
ulei pentru prăjit sau o tavă tapetată cu hârtie de copt
Cum se prepară
În oala robotului se pun boabele de linte, ceapa, ardeiul iute, sfecla, usturoiul şi se acţionează până totul se transformă într-o compoziţie, potrivit gustos.ro. Se adaugă sare, piper, puţin cardamon, pătrunjelul şi uleiul şi ovăzul şi se acţionează din nou până totul se transformă într-o compoziţie unită şi se pot face chifteluţe. Se poate încinge ulei în tigaie şi prăji chifteluţe la foc mediu sau se pot coace în cuptor. Într-o tavă tapetată cu hârtie, se unge puţin hârtia cu ulei şi se pun chifteluţele cu o mână puţin umedă, se ung pe deasupra cu puţin ulei de măsline şi se coc la 200 de grade C, 22 de minute până sunt bine rumenite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu