Ciupercile folosite la rețeta de față pot fi doar de un fel sau mix de ciuperci champignon albe sau brune, pleurotus dar și câteva ciuperci de pădure (hribi, gălbiori, ghebe etc). Acestea din urmă dau aromă și gust deosebit chiar dacă se pun în cantități mici.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4-5 L de ciorbă de ciuperci (de post).
1 kg ciuperci proaspete sau congelate (champignon albe sau brune, pleurotus, ciuperci de pădure etc), 3 linguri ulei, 4-5 morcovi, 1 rădăcină pătrunjel, 1 rădăcină păstârnac, 1 felie rădăcină de țelină, 2 cepe roșii sau albe, 2 cepe verzi sau 1 fir de praz, 1 ardei kapia sau gogoșar,
Opțional: 2 cartofi tăiați în cubulețe, 400 ml suc gros de roșii (passata), bulion de casă sau o conservă roșii cuburisare, un pic de boia dulceverdeață pentru final (mărar, pătrunjel)
Se pregătesc morcovii, rădăcinile de pătrunjel, păstârnac și țelină. Se curăță ceapa roșie și pe cea verde și am scos cotorul din ardei. Puteți folosi ceapă veche albă iar în locul celei verzi puteți pune praz. Se pregătesc ciupercile. Dacă aveți și ciuperci de pădure este și mai bine! O mână de gălbiori sau 2-3 hribi fac minuni cu această ciorbă!
Se rad rădăcinoasele pe răzătoarea mare (morcovii, pătrunjelul, păstârnacul și țelina). Se taie ciupercile în bucăți/ fâșii potrivite. Se toacă ceapa roșie și partea albă de la ceapa verde (cozile le păstrați pentru final). Se toacă separat ardeiul roșu sau gogoșarul și cozile de ceapă verde.
Orice ciorbă este mai gustoasă dacă se face cu legume călite (înăbușite) în prealabil. Se pun 3 linguri de ulei într-o oală de 5 l și se adaugă rădăcinoasele rase + 1 praf bun de sare.Se dă oala pe foc mic (cu capac) și se sotează legumele 7-8 minute. Acest procedeu sporește culoarea, aroma și gustul zarzavaturilor.
Se adaugă ceapa tocată și se stinge imediat totul cu 3 L de apă fierbinte. Se adaugă 1 linguriță de sare (puneți 1 la început și mai vedeți pe parcurs dacă mai e nevoie). Se mărește flacăra de sub oala cu ciorbă de ciuperci.
Rădăcinoasele au nevoie de un timp de fierbere mai îndelungat. Dacă puneți cartofi atunci aceștia se taie în cubulețe mici (de 1 cm) și se pun după 10 minute de fierbere.. După vreo 20 de minute de fierbere ase adaugă ciupercile feliate, ardeiul și cozile de ceapă verde.
Se adăugă boiaua dulce și se lasă totul la fiert 10 minute. Ultima pusă este pasata de roșii.
Galeria foto și sursa rețetei o găsiți pe savoriurbane.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu