Orez cu varză. Rețeta de post de la Muntele Athos

Sursa foto colaj: Pixabay
Sursa foto colaj: Pixabay

Vrei să încerci o rețetă de la Muntele Athos, în perioada de post? Iată cum se prepară orezul cu varză.

Ingrediente:

1 varză
1 cană de orez
4 tulpini de ţelină mărunţite
2 cepe mari tocate
4 căţei de usturoi mărunţiţi
2 foi de dafin
oregano
chimen
scorţişoară
300 ml de ulei
sare
piper
1 pahar de vin roşu
5 roşii (date pe răzătoare) sau 2 linguri de bulion (puţin diluat)

Cum se prepară

Se spală şi se curăţă varza de frunzele exterioare. Se îndepărtează cotorul şi se taie frunzele în fâşii de 2 cm, potrivit crestinortodox.ro. Se pun la fiert împreună varza, orezul, ţelina, ceapa, usturoiul, foile de dafin, sarea, uleiul şi se completează cu apă. Cratiţa se acoperă cu un capac. Se prepară un amestec de roşii sau bulion cu oregano, chimen, vin, scorţişoară şi piper care se adaugă peste varză. Se amestecă bine şi se lasă pe foc până când scade sosul.

Vezi și: Cum faci cea mai bună varză călită de post. Secretul adevăratelor gospodine

BONUS: Ciorbă de post. Cea mai bună rețetă

Ingrediente

3-4 cartofi
1/4 conopidă
100 grame mazăre (eu am folosit congelată)
1 dovlecel mic
1 ceapă mare
1 morcov mare
1 ţelină mică
1 ardei gras roşu mare
1 borcan mic roşii cuburi în suc propriu 
câteva frunze varză
sare (piper după gust)
1 linguriţă cimbru uscat
1 lingura ulei măsline
zeamă de la 1 lămâie
2,5 l apă

Cum se prepară

Se curăţă cartofii şi se taie cuburi. Ardeiul gras se spală, se curăţă de cotor şi seminţe şi se taie cubuleţe. Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt. Morcovul se curăţa de coajă şi se taie cubuleţe.Ţelina se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe, potrivit retelemeledragi.ro. Varza se toacă fâşiuţe. Conopida se desface în buchețele. Toate legumele de mai sus se pun la fiert în apă cu sare. Între timp, se spală dovlecelul şi se taie cuburi; se lasa deoparte. După ce legumele au ajuns la consistenţa al dente, se adaugă cuburile de dovlecei şi roşiile cubuleţe în suc propriu. Se mai lasă încă 2-3 min la fiert, după care se stinge focul. Se adaugă cimbrul, uleiul de măsline, piperul şi zeama de lămâie. Se omogenizează, se pune din nou capacul pe oală şi se lasă 5-10 minute acoperit, să se întrepătrundă aromele.

Vezi și: Cum faci chiftele de post pufoase. Rețeta simplă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel