Lichiorul de boabe de soc, un digestiv ușor de făcut și benefic organismului

Fotografie de la Samuel Worghts: Pexels
Fotografie de la Samuel Worghts: Pexels

Mai înainte de toate pentru a putea fi folosite, boabele de soc trebuie să fie bine coapte, să aibă o culoare negru-violet și un conținut zemos.

Planta de soc crește în pădure și se caracterizează prin florile sale albe, care înfloresc în lunile mai-iunie și apoi se transformă în fructe pentru a fi recoltate începând din luna august și pe tot parcursul lui septembrie. Socul, practic intră în categoria fructelor de pădure. 

Cum să recunoști boabele de soc

Înainte de a descoperi cum pot fi folosite în gătit boabele de soc, care par  negru-violet când sunt coapte, este esențial să învățați să le recunoașteți deoarece este destul de comun să le confundați cu alte boabe precum bozul, care sunt foarte asemănătoare cu fructele de soc, dar care nu pot fi mâncate pentru că sunt  otrăvitoare.

O primă modalitate de a distinge boabele bune de cele rele este să observăm tulpina arbustului: cea a socului este lemnoasă și are scoarța gri-brun cu puncte albe, cea a bozului are tulpina verde, rigidă și groasă. Pentru a alunga orice îndoială, trebuie să observăm apoi ciorchinii cu boabe. Fructele socului sunt împrăștiate pe toată planta, adunate în umbrele cu fața în jos; cele ale bozului, în schimb, cresc mereu grupate, iar umbrelele arată drept în sus, potrivit Granosalils.

Nu mânca boabe de soc crude

Boabele de soc sunt bogate în vitaminele A, B, C, flavonoide, apă, fibre și săruri minerale. Sunt exploatate, împreună cu florile, pentru a obține remedii naturiste. Sunt foarte utile pentru îmbunătățirea circulației sângelui și au proprietăți diuretice, deși nu trebuie să exagerăm cu privire la cantități deoarece, atunci când mănânci prea mult, pot avea efecte laxative . De asemenea, nu trebuie uitat că fructele de pădure conțin un minim de toxicitate potențială, motiv pentru care trebuie consumate întotdeauna gătite și niciodată crude. Fructele socului trebuie recoltate numai când sunt pe deplin coapte, adică atunci când au atins culoarea caracteristică și se desprind de pom cu o ușoară apăsare.

Utilizările boabelor de soc în bucătărie

În gătit, boabele de soc pot fi folosite în multe feluri.

Puteți pregăti o dulceață gustoasă, pentru a mânca la micul dejun, întinsă pe un pâine prăjită sau pentru a fi folosită pentru a umple plăcinte și prăjituri delicioase.

Procedura de urmat este cea clasică: un kg de boabe de soc la 400 gr de zahăr. Se pun într-o cratiță și se gătesc pentru aproximativ  30 de minute, amestecând din când în când.

Lichiorul de boabe de soc

Boabele sunt excelente și pentru a face suc sau sirop, o băutură de vară foarte proaspătă și potolitoare. Lichiorul de soc este foarte simplu de preparat și este o băutură care poate fi servită ca digestiv la sfârșitul mesei. Pentru o sticlă de lichior ai nevoie de 300 g de soc, o jumătate de litru de apă, o jumătate de litru de alcool pur și 300 g de zahăr. Boabele de soc trebuie macerate în alcool, într-un recipient închis ermetic, timp de aproximativ 40 de zile la loc întunecat si răcoros.

După ce a trecut timpul necesar, alcoolul trebuie filtrat cu o cârpă. În acest moment siropul se pregătește punând la fiert apa împreună cu zahărul într-o cratiță.

Când zahărul s-a dizolvat, se lasă la răcit apoi se adaugă alcoolul. Filtrați din nou lichidul și îmbuteliați-l. Înainte de a-l consuma se lasă să se odihnească 1-2 luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel