EXCLUSIV  Friptură la grătar - Secretele unui grătar perfect

Ordonanțele militare ne-au interzis să ieșim la iarbă verde, în weekenduri, însă există și portițe de scăpare pentru cei care își doresc cu adevărat să guste acest deliciu culinar - friptura la grătar.

Pentru o friptură la grătar perfectă nu trebuie multă îndemânare, dar nici nu trebuie să fie neglijată. Pentru cei care stau la curte, friptura la grătar este foarte simplu de făcut, fără a încălca ordinele autorităților.

Friptură la grătar perfectă

Dar, cum o facem ca să fie perfectă? Nu sunt secrete mari, însă felul în care pregătești totul poate fi cheia succesului:

- Alege bucățile de carne la o mărime și o grosime potrivită, nici foarte mari, nici foarte groase.

- Bate bine carnea, dar ai grijă să nu o zdrobești. Fragezirea este esențială pentru o friptură la grătar perfectă. De preferat este să se folosească un ciocan special pentru grătar, din oțel inoxidabil, care, mânuit cum trebuie, nu distruge fibrele mai mult decât îi trebuie unui barbeque corect.

- Dacă e prea subțire, există riscul să se usuce în timpul cât stă pe grătar, la fel și dacă e foc deschis sau jarul mult prea puternic.

- Dacă e prea groasă, cel mai probabil nu se va pătrunde. Friptura (ceafa, antricotul, mușchiul de porc) se strânge, se micșorează, iar grosimea mare va împiedica văpaia grătarului să ajunga la fibrele din mijloc. Se poate arde la suprafață, dar să fie crudă sau semicrudă la mijloc.

- Unul dintre marile secrete ale unei fripturi delicioase este să o uzi! Specialiștii în grătar știu că dacă toarnă bere sau vin iese o friptură mult mai zemoasă. Și aromată în același timp, în funcție de băutura folosită.

- O aromă deosebită se obține atât în urma aruncării cu bere sau vin pe friptură, care ajunge pe cărbuni și face fum care se impregnează în carne și-i îmbunătățește gustul - atenție să nu puneți prea multă băutură pe fripturi, pentru că se face amară - cât și prin alegerea cărbunelui sau a lemnului. Și fumul lemnului pe care îl arzi la grătar are o aromă specifică, în funcție de esență (brad, fag, cireș, salcie, stejar).

- Cât timp o ții pe grătar? Este una dintre întrebările la care greu se poate răspunde, pentru că depinde de cum își dorește fiecare friptura: mai arsă, mai tare, mai moale, mai zemoasă. Cert este că se ține pe grătar suficient de mult timp pentru a pătrunde fibrele de la mijlocul cărnii. O poți înțepa cu acel instrument cu două capete ascuțite din metal sau cu furculița.

Friptură la grătar în apartament

Pentru cei care nu au posibilitatea să iasă la iarbă verde și nici curte în spatele casei, li se recomandă un grill gros, cu care se pot face fripturi delicioase și pe aragaz.

- În acest caz, friptura trebuie să fie puțin mai subțire decât cea pe care o faceți pe grătarul cu lemne sau cărbuni.

- De asemenea, trebuie bătută bine, poate chiar să mai eliminați din grăsimea care este pe felia de carne, pentru a nu se arde în timp ce stă pe gril și care îi poate da un gust diferit.

- A o uda cu bere sau vin este aproape obligatoriu, pentru că pe grill friptura are tendința să se usuce. Nu aveți bere sau vin, puteți uda cu apă! Da, cu apă simplă și vă spun din proprie experiență că gustul este excelent. Nu multă, ci doar vreo 40-50 ml. Îi potențează aroma de friptură cum nici nu vă închipuiți. Și o ține și fragedă și zemoasă.

Succes!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel