Ce zici de o rețetă delicioasă de post: Feta vegetală în aluat crocant?
Ingrediente:
Feta vegetală Verdino - 400 g
Foi de orez congelate - 4 foi
Ulei pentru prăjit - 500 ml
Făină - 30 gApă - 30 ml
Semințe de susan - 20 g
Reducție de rodie - 100 ml
Ulei de măsline - 100 ml
Suc de la 1 lămâie
Mix de salată - 200 g
Ceapă roșie - 100 g
Ridichi - 100 g
Lipie pentru crutoane - 100 g
Castraveți - 150 g
Frunze de mentă - 10 g
Ceapă verde - 1 legătură
Frunze de pătrunjel - 1 legătură
Roșii cherry - 150 g
Sumac - 1 g
Semințe de susan -1 g
1.Tăiem feta vegetală pe din două (100 g felia) și învelim fiecare felie în foi de orez, pe care le lipim la capete cu un amestec din făină și apă. 2.Punem uleiul la încins și prăjim pachețelele cu feta vegetală până devin crocante și aurii.
Scoatem pe o farfurie cu hârtie de bucătărie. 3.Tăiem lipia triunghiuri și o prăjim câteva secunde într-o tigaie cu puțin ulei de măsline până devine crocantă.
4.Într-un bol de inox amestecăm toate ingredientele pentru dressing până capătă o consistență cremoasă (mai groasă).
5.Într-un alt bol, punem toate ingredientele pentru salată și asezonăm salata cu dressingul de mai sus.
6.Punem salata în farfurii și deasupra punem câte un pachețel crocant cu feta vegetală, tăiat pe din două. Mai stropim deasupra puțin dressing, sumac și semințe de susan.
Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an.
r. Anca Hâncu, nutriționist, doctor în medicină, a vorbit despre meniul ideal în post.
„În această perioadă, se exclud proteinele și grăsimile de origine animală. În mod natural, scade sațietatea și crește senzația de foame. Și atunci, tendința firească a multor persoane care țin post este să crească aportul de dulciuri, de diverse plăcinte, biscuiți, chec de post. S-ar putea, ca la finalul perioadei de post, să existe două-trei kilograme în plus”, a zis Anca Hâncu, doctor în medicină.
Variante sănătoase în post
„Sunt câteva alimente care conțin proteine de origine vegetală pe care este bine să le aveți la fiecare masă în diverse combinații. Vorbim de leguminoase - faimoasa fasole, linte, mazăre, năut, apoi semințe, cum ar fi de chia, cânepă, dovleac, susan. Vorbim și de oleaginoase cum ar fi nucile, migdalele, alunele, alunele de pădure. Vorbim și de vegetale: sparanghel, spanac, ciuperci. Mai sunt și cerealele, și pseudocerealele, cum ar fi amarantul și hrișca. Chiar dacă toate aceste proteine de origine vegetală nu conțin toți aminoacizii esențiali, când le vom combina, vom avea, la finalul zilei, o alimentație corectă”, a mai spus specialistul la Antena 1 în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani.
Cele patru alimente care au proteine complete
„Cânepa, amarantul, hrișca și soia sunt cele care au proteinele complete. Conțin toți aminoacizii. E bine să fie incluse în alimentație. De exemplu: soia cu varianta cu tofu.”, a mai zis Anca Hâncu.
„O budincă făcută dintr-o băutură de migdale sau de cocos, amestecată cu fulgi de ovăz, de orz sau de hrișcă și cu câteva fructe: afine, zmeură. Mai punem câteva migdale și avem un mic dejun foarte gustos. Putem presăra puțină scorțișoară. La prânz putem servi o supă cremă de linte, apoi o mâncare de hrișcă cu ciuperci sau o supă cremă de ciuperci cu niște paste de linte, cu dovlecel. Seara putem servi o mămăliguță cu sos de roșii la care adăugăm niște tofu sau niște pâine prăjită de secară, cu zacuscă, și cu tofu. Ca gustare, între mese, ar putea fi un dovleac copt, un măr copt, o gutuie coaptă sau câteva migdale, sau o băutură tot de migdale”, a mai spus Anca Hâncu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu