Cum se pun gogonelele în oțet. Rețeta pentru iarnă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Gogonelele în oțet sunt numai bune pentru mesele în familie, iarna, lângă o mâncărică delicioasă.

Ingrediente

- 2 kg gogonele verzi
- 8 foi dafin
- 4 cepe
- 2 lingurite boabe de muştar
- 500 ml oţet
- 100 g zahăr
- apă
- sare grunjoasă

Cum se prepară

Gogonelele se spală bine, ceapa se curăţă şi se spală. Se taie ceapa felii şi gogonelele mai mari în sferturi. În borcanul spălat bine în prealabil aşează frumos gogonelele, presărând printre ele feliile de ceapă și condimentele alese, potrivit retete.unica.ro.

Separat, prepară saramura: trebuie să pui cam o lingură cu vârf de sare şi una de zahăr la 1 l apă. Pune și oțetul, amestecă ușor. Lasă să dea în clocot, apoi toarnă cât este fierbinte peste gogonele. Se sterilizează la bain marin, 25 de minute, la foc mic.

Citește și:

Cum vezi dacă saramura pentru murături este bună. Ai nevoie de un ou. Testul eficient

Cei mai buni castraveţi pentru murat sunt cei mici, de culoare închisă, cu coaja subţire, scrie gustos.ro.

Pentru ca murăturile să rămână tari, puteţi adăuga 2-3 căţei de usturoi. Pe lângă gustul deosebit, murăturile vor rămâne tari. Dacă alegeţi să pregătiţi o reţetă de murături în sare, atunci nu încălziţi saramura, astfel acestea vor rămâne crocante. Cu cât se va pune mai mult hrean, cu atât murăturile vor fi mai tari.

Este indicat să adăugaţi şi zahăr sau miere de albine în lichidul de umplere a borcanelor.  Conservantele care pot fi folosite la murături: mărar uscat cu seminţe, bucăţi de hrean tăiate în lung sau frunze de hrean, ardei iuţi, frunze de ţelina, foi de dafin, crenguţe cu frunze de vişin, stejar sau coacăze, ardei capia, usturoi. 

Pentru a verifica dacă saramura este destul de concentrată, o puteţi verifica cu ajutorul unui ou. Oul se va ridica la suprafaţa lichidului. 

Ce fel de sare se pune la murături. Gospodinele trebuie să știe!

Pentru murăturile în oţet, folosiţi doar oţet alb, cu o aciditate de minim 5%. Pentru cele în saramură, este recomandată sarea grunjoasă, neiodată. Totodată, pentru saramura, la un litru de apă se adaugă între 30 - 65 g de sare grunjoasă, potrivit gustos.ro. Pentru murăturile în oţet, acesta se va dilua în proporţie de 1/3 cu apă.

Înainte de a le pune în saramură, legumele trebuie opărite. De asemenea, după opărire, legumele se pun într-un vas cu apă rece pentru a se răci imediat. Iar apa în care au fost opărite legumele va fi folosită la saramură,deoarece conţine multe substanţe nutritive.

Ţineţi minte că după ce murăturile au fost opărite, acestea nu mai trebuie să fie atinse cu mâna, pentru a nu le contamina cu bacterii. Se va folosi doar o lingură de lemn bine spălată şi opărita.

Pentru a verifica dacă saramura este destul de concentrată, o puteţi verifica cu ajutorul unui ou: dacă aceasta este îndeajuns de concentrată, oul se va ridica la suprafaţă lichidului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel