Ai încercat până acum rețeta de cozonac bucovinean? Cei dragi îl vor mânca pe nerăsuflate. Iată rețeta...
Ingrediente
1 kg făină 000
11 gălbenușuri
2 albușuri
300 gr zahăr
1 pachet unt (80% grăsime)
50 ml ulei de floarea soarelui
300-400 ml lapte
2 cuburi drojdie proaspătă (50 gr)
Coaja de la o lămâie și o portocală
50 ml rom (sau o fiolă) și o fiolă esență vanilie
1 linguriță plină de sare
1 linguriță oțet
Umplutură:
500 gr nucă
250 gr zahăr
2 linguri cacao
6-7 albușuri bătute spumă tare
1 fiolă esență rom
Cum se prepară
În afara laptelui, toate ingredientele trebuie scoase cu o seară înainte la temperatura camerei, inclusiv drojdia. Zahărul se amestecă bine cu coaja de lămâie, portocala, esenţele, sarea, oţetul, gălbenuşurile şi albuşurile, se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la temperatura camerei. Astfel se va intensifica culoarea gălbenuşurilor şi se vor infuza aromele.
Se opăresc 2-3 linguri de făină cu jumătate de cană de lapte clocotit, se amestecă energic să nu rămână cocoloaşe, se lasă să ajungă la temperatura camerei. Drojdia se lichefiază cu 2 linguriţe de zahăr şi apoi se amestecă bine cu făina opărită şi se lasă la crescut 15 minute. E important să nu depăşiţi timpul, altfel drojdia va pierde din puteri.
Se cerne făina într-un vas încăpător, se adaugă gălbenuşurile cu zahăr, 3/4 din lapte(nu puneţi tot laptele odată) şi topiţi separat untul cu uleiul. Omogenizaţi bine şi începeţi să frământaţi prin împăturire, adăugând din când în când unt topit. Cel mai important factor pentru reuşita unui aluat e consistența lui, fie că faceţi gogoşi sau cozonac, scrie culinar.ro. El trebuie să fie moale, uşor lipicios pentru ca, după adăugarea grăsimilor, să devină compact, cu un aspect uniform, omogen şi elastic: dacă apăsaţi cu degetul, aluatul trebuie să revină repede la forma iniţială. Nu sunt necesare mai mult de 30 de minute de frământat, iar dacă aveţi maşina de pâine sau robot, şi mai bine.
Se pune într-un vas uns cu ulei şi acoperit cu folie alimentară sau un ştergar curat, ferit de variaţii mari de temperatură. Fiind un aluat greu, încărcat, îi va lua trei ore să crească bine. Nu vă grăbiţi! Iar dacă nu e foarte cald în bucătărie, poate şi mai bine de atât.
Între timp, pregătiţi umplutura, amestecând nuca măcinată foarte fin cu zahărul, albuşurile spuma tare şi esenţa de rom. După ce a dospit, aluatul se împarte în două părţi (pentru 2 cozonaci) şi apoi încă în două, dacă vreţi să îi faceţi împletiţi. Se ung cu multă umplutură până aproape de margini, se rulează, se împletesc şi apoi se pun în tăvi la crescut încă 45 de minute. După ce au crescut, se ung cu gălbenuș, se presară cu mac şi zahăr tos şi se adaugă jumătăţi de nuci pentru a-i orna.
Se coc aproximativ 50 de minute, chiar o oră, în funcţie de cuptor.
Vezi și: Cozonacul moldovenesc, bucuria de pe masa de Crăciun. Rețeta tradițională
Sarmale ca în Ardeal. Vei cere și a doua porție, dacă le vei gusta! Rețeta pentru masa de Crăciun
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu