Tu știi care este diferența dintre salata de boeuf și salata à la rousse. Dar cine le-a inventat? Îți spunem noi și îți oferim și rețetele.
"Boeuf" provine din limba franceză și înseamnă „vită”. Rușii au denumit-o salată Olivier sau salată de iarnă. În urmă cu două secole, rușii din clasele sociale înalte angajau bucătari francezi datorită priceperii și talentului lor în bucătărie, potrivit shtiu.ro.
Lucien Olivier este considerat inventatorul salatei de boeuf, un cunoscut chef al vremurilor. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acesta a fost invitat să gătească aristocraților ruși și a inaugurat un restaurant din centrul Moscovei, Hérmitage. Salata de boeuf era cunoscută ca „vânat în maioneză”. Ea conținea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar, iar ca decor se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet. Rețeta era diferită de la un anotimp la altul, motiv pentru care se adăugau alte ingrediente, cum ar fi trufe, piept afumat de raţă sau aspic.
În prezent, nu se cunoaște rețeta inițială a salatei lui Lucien Olivier, gospodinele fiind libere să o prepare după gustul fiecăruia. Astfel, românii și moldovenii au denumit salata à la rousse, salata care se prepară în același mod ca cea de boeuf, însă fără carne.
Ingrediente
500 g rasol de vaca/ piept de pasare.
400 g cartofi
3 morcovi
2 radacini de patrunjel.
200 g mazare,
1 telina mica.
castraveciori si gogosari acri - dupa gust.
1/2 legatura patrunjel verde.
maioneza - dupa gust
100 g masline
1 ou fiert
mustar.
Cum se prepară
Într-o oală mare se pun la fiert cartofii curăţaţi şi morcovii. Între timp, se taie fâșii carnea de vită fiartă, se toacă mărunt murăturile și măslinele, pătrunjelul și oul fiert, iar țelina se dă pe răzătoarea medie, potrivit retete.unica.ro. Când au fiert (fără a se sfărâma!) cartofii și morcovii se dau prin apa rece și se taie cubulețe. Se amestecă toate cele de mai sus cu mazărea, într-un bol mare, încăpător, și se combină cu maioneză.
Ingrediente
4 morcovi
2 pătrunjei
2 păstârnaci
1 țelină mică
100 grame de mazăre
4 castraveți murați în saramură
4 ouă fierte tari
3 cartofi
sare
1 lingură de muștar clasic
maioneză din 4 ouă (2 ouă fierte, 2 ouă crude)
Cum se prepară
Rădăcinoasele se curăță, se spală și se pun la fiert în apă suficientă și la foc iute. Mazărea se pune la fiert. Dacă se folosește mazăre conservată, se va clăti în mai multe ape și se va lăsa să se scurgă de lichid, potrivit bucataras.ro. Cartofii se spală și se pun la fiert cu tot cu coajă. Castraveții murați se taie mărunt și se pun într-o strecurătoare, ca să lase toată zeama în care s-au murat. Se fierb tari cele 4 ouă și, când sunt gata, se lasă să se răcească și se curăță de coji.
Cât timp fierb legumele, se face o maioneză bine legată, din 2 ouă (gălbenușuri) fierte tari, două gălbenușuri crude, 1 lingură de muștar, zeamă de lămâie și 175-200 ml ulei de floarea soarelui. Când legumele sunt fierte, se strecoară de apa în care au fiert și se taie mărunt. Se curăță și cartofii fierți de coji și se taie mărunt. La aceste legume se adaugă: mazărea, castraveții și ouăle fierte tari și tăiate mărunt.
Toate aceste legume se leagă cu 3/4 din maioneza făcută, o lingură de muștar clasic și sare, după gust. Salata se pune într-un bol sau platou și se decorează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News