Când prăjelile devin o bombă cu ceas pentru sănătate. Explicația unui profesor în Gastronomie Moleculară

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Pe cât de banală este prăjirea alimentelor ca mod de gătire, pe atât este de nesănătoasă. 

Consumul des de alimente prăjite dăunează sănătății, o tot repetă medicii, nu doar nutriționiștii. O spune și Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

”Prăjirea alimentelor este o metodă de gătit destul de banală și la îndemâna tuturor. Nu ne consumă foarte mult timp și nu necesită multe calități în artele gastronomiei. Cu toate acestea, consumul frecvent de alimente prăjite ne afectează starea de sănătate, motiv pentru care nutriționiștii și medicii deopotrivă ne recomandă să evităm pe cât posibil consumul de alimente prăjite”, notează acesta pe pagina de Facebook a proiectului său, Știință cu sare și piper.

Profesor Vodnar explică, pe scurt într-un video, științific, ce se întâmplă în procesul de prăjire:

”Fără niciun dubiu, mâncarea prăjită conține mai multe calorii decât mâncarea gătită în orice alt mod. Aceasta deoarece uleiul rămas la suprafața alimentelor este absorbit în alimente în timpul procesului de prăjire. Grăsimea și, implicit, lipidele sunt compuși importanți pentru organismul nostru, însă o cantitate prea mare nu este recomandată. Grăsimea conține de două ori mai multe calorii decât proteinele și carbohidrații.

Aburul supraîncălzit se eliberează în mâncarea prăjită pe măsură ce aceasta se gătește în uleiul fierbinte limitând în modul acesta pătrunderea uleiului în aliment în timpul procesului de slăbire. Absorbția uleiului în alimente se realizează în proporție de 80% în primele secunde după ce alimentul prăjit este scos din tigaie. Astfel ștergând prompt excesul de ulei, folosind hârtie de bucătărie, se va reduce semnificativ conținutul de grăsime în mâncarea prăjită. 

Lăsând la o parte caloriile, prăjirea alimentelor poate fi neprietenoasă sănătății dacă uleiul este încălzit prea tare. Atunci când uleiul încins eliberează un abur albastru sau un fum are loc atingerea punctului de ardere sau de fumegare, moment în care acesta dăunează grav sănătății, are un gust acru și amar și, din păcate, formează mulți compuși de natură toxică”.

De ce femeile peste 50 de ani ar fi bine să evite prăjelile

O cercetare (care poate fi consultată AICI) realizată de experți de la Universitatea din Iowa, SUA, susține că reprezentantele sexului frumos care au trecut de 50 de ani și care mănâncă des prăjite prezintă un risc crescut de a muri de boli cardiovasculare. Femeile mâncau des pui prăjit, pește prăjit, crustacee prăjite, cartofi prăjiți, tortilla și tacos. Deși la acest studiu a fost analizată dieta a circa 106.000 de femei cu vârste între 50 și 79 de ani, autorii cercetării spun că aceasta este una observațională și că e nevoie de mai multe studii. 

”Consumarea regulată a alimentelor prăjite a fost asociată cu un risc sporit de deces din orice cauză. Consumul a unei sau mai multe porții pe zi de alimente prăjite a avut un risc de 8% mai mare comparativ cu cei care nu au mâncat alimente prăjite. Una sau mai multe porții de pui prăjit pe zi au fost legate de un risc de 13% mai mare de deces din orice cauză și de un risc de 12% mai mare de deces cauzat de inimă, comparativ cu nicio hrană prăjită", amintește sciencedaily.

Concluzia studiului observațional arată cifre care pun pe gânduri: 31.588 decese, dintre care 9.320 au fost legat de boli de inimă, 8.358 provocate de cancer și 13.880 din alte motive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel