JESSICA C., documentar "LIBRE", interviu. Tânăra din Canada care s-a îndrăgostit de România

Jessica C., originară din Chicoutimi, Canada, este pasionată de artă în toate formele ei. S-a îndrăgostit de România din cărți și i s-a părut un tărâm de poveste. Jessica C. vrea să promoveze România, din punct de vedere rural, dintr-o perspectivă ce pune în valoare vremurile de mult apuse, locuri izolate de agitație. Canadianca vrea ca toată lumea să-i cunoască pe moții din Apuseni. În plus, are de gând să prezinte tradițiile comunităților rurale din Maramureș, dar să și îi prezinte oamenilorpe meșterii din Pătrăhăițești (Argeș). Tănăra se teme de un singur lucru: că aceste comunități ar putea fi amenințate cu pierderea identității de intrarea României în UE.

Documentarul "Libre"

Jessica vrea să prezinte frumusețile României în documentarul "Libre". Prin acest proiect, tânăra își dorește să vorbească despre comunitățile "izolate" din țara noastră adesea uitate atât de politicieni, cât și de jurnaliști. În interviul pe care Jessica C. l-a acordat pentru DC News, veți afla povestea documentarului "Libre".

DC News: Cum ți-a venit ideea acestui proiect, documentarul Libre?

Jessica C.: La început, am vrut să fac o călătorie lungă cu logodnicul meu, să fie un loc care să ne permită să ne întoarcem la un stil simplu de viață, departe de confort și de tot ce înseamnă consum. De asemenea, știam că vreau să fac ceva deosebit – să scriu sau să fac un documentar. La acel moment, nu știam unde să mergem, dar aveam un mare interes pentru Europa de Est – un teritoriu atât de complex, din punct de vedere al istoriei, pentru cineva care nu locuiește acolo. În plus, voiam să fac un documentar despre persoanele defavorizate, despre modurile alternative de viață, fără să am un subiect bine stabilit. În timp ce citeam despre România, am aflat de comunitățile care fac agricultură de subzistență în locuri izolate: moții din Apuseni, comunitățile rurale din Maramureș și meșterii din Pătrăhăitești. Despre toate aceste lucruri îmi doream să scriu: izolare, moduri de viață alternative și marginalitate. Am vrut să spun povestea acestor oameni.

DC News: Care este intenția ta cu acest proiect?

Jessica C.: În primul rând, vreau să fac cunoscut modul de viață al acestor români. Vreau să arăt oamenilor cum trăiesc zi de zi, ce îi unește și ce îi dezbină. Vreau să fac dreptate pentru lunga lor capacitate de a rezista în timp și pentru solidaritatea lor. Pentru mine, aceste comunități sunt o alternativă la capitalism și globalizare. Eu cred că avem un exemplu din care să ne inspirăm dacă vrem să ducem un mod de viață "ecologic". În altă ordine de idei, vreau să arăt cum a influențat intrarea României în UE comunitățile rurale din Maramureș. Spun asta pentru că la intrarea într-un sistem economic mondial, regulile se schimbă pentru a standardiza sistemul. Voi încerca să surprind și aceste schimbări.

DC News: De ce se numește "Libre"?

Jessica C.: Cum am spus și mai devreme, vreau să povestesc cum este modul lor de viață cotidian. Vreau să fac acest lucru într-un cadru cât mai apropiat lor pentru că vreau să dezvolt și o legătură cu românii din acele locuri. Abia după ce voi simți că am dezvoltat o relație de prietenie cu oamenii de acolo, voi simți că documentarul meu are o valoare. Va fi un fragment de viață și de adevăr. În luna martie – sau cel târziu – la începutul lunii aprilie, vom veni în România. Vor fi alături de noi și persoane care ne vor ajuta de-a lungul întâlnirilor noastre.

DC News: Pe cine te bazezi în derularea acestui proiect?

Jessica C.: Am primit susținere din partea mai multor oameni. Sunt mai mult decât fericită pentru că am primit sprijin din partea "Café des roumains". De asemenea, am vorbit cu peste 30 de persoane din România. Sunt oameni cheie cu care am comunicat și care m-au ajutat să îmi lărgesc lista de contacte. Fotograful Marius Grozea mi-a permis să îi folosesc fotografiile pentru campania mea pe care o desfășor în această perioadă. Toți cei menționați îmi confirmă faptul că munca mea nu este în zadar și este foarte releventă, lucruri extrem de importante pentru nivelul proiectului la care sunt. În România, voi avea nevoie de oameni care să ne găzduiască, care să ne ajute cu traducerea și care să ne ajute să găsim români care vor să participe la documentar. Am încredere că voi găsi foarte multă lume dispusă să mă ajute. Este un documentar independent și plecăm la drum cu foarte puține resurse. Nu avem un plan precis, în afară de acela de întâlni comunitățile rurale și de a prezenta realitatea lor. Totul se va desfășura la fața locului, fiind practic o altă etapă a documentarului.

DC News: Ce speri că vei găsi în România?

Jessica C.: Voi căuta poveștile oamenilor. Voi încerca să aflu experiențele lor, punctul lor de vedere asupra unor anumite subiecte, voi vedea cum vorbesc în viața lor de zi cu zi și voi încerca să le descopăr tăcerea. Locurile și tradițiile vor face parte de asemenea din documentarul meu. De fapt, este o poveste a oamenilor sau mai precis a unei comunități, a unei interacțiuni dintre ele. În încheiere, vă mulțumesc pentru acest interviu. Este un alt pas spre România și reprezintă o altă etapă în realizarea documentarului meu. În prezent, sunt într-o campanie de strângere de fonduri pentru a cumpăra echipamentul necesar în realizarea documentarului. Dacă doriți să ne ajutați, aflați mai multe detalii aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel