Fragmente de os şi dinţi vechi de 23 de milioane de ani, descoperite în Kenya, au dus la identificarea unuia dintre cele mai mari mamifere carnivore care a populat Pământul.
Animalul înfricoşător, numit "Simbakubwa kutokaafrika" (pentru marele leu african), cântărea circa 1.500 de kilograme şi era capabil să atace animale de dimensiunea elefanţilor şi a hipopotamilor. "Datorită dinţilor săi masivi, Simbakubwa a fost un hipercarnivor", a declarat Matthew Borths de la Universitatea Duke, autorul principal al studiului publicat joi in Journal of Vertebrate Paleontology, relatează joi AFP.
Rămăşiţele animalului - o bucată de maxilar inferior cu un canin, un premolar şi un molar, precum şi alţi dinţi şi câteva oase - au fost descoperite în urmă cu zeci de ani însă au fost atribuite unei specii mai mici, Hyainailouros napakensis. Ele au fost expuse la Muzeul Naţional din Nairobi.
Potrivit cercetătorilor, "animalul a murit relativ tânăr. Cu toate acestea, maxilarul său este mult mai mare decât cel al unui leu adult. Cu caninii, el putea să sfâşie carnea, în timp ce molarii îi permiteau să rupă oasele", se arată într-un comunicat. Simbakubwa a trăit în urmă cu circa 23 milioane de ani, la începutul Miocenului. Însă condiţiile care să permită existenţa unor animale de aceste dimensiuni par să fi persistat milioane de ani, precizează cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu