€ 5.0920
|
$ 4.3641
|
Curs valutar: € 5.0920
|
$ 4.3641
 

Surpriză majoră într-un studiu din Franţa. Ce se ascunde în lichidele îmbuteliate în sticlă

suc-in-sticla_20172900 foto: Freepik
 

Un nou studiu realizat în Franța ridică semne de întrebare cu privire la siguranța băuturilor îmbuteliate în sticlă.

Un nou studiu al agenției franceze ANSES (Agenția Națională pentru Securitatea Sanitară a Alimentației) aduce în atenție o sursă neașteptată de contaminare cu microplastice: recipientele de sticlă.

Deși sunt adesea considerate o alternativă ecologică și sigură la plastic, se pare că acestea pot contribui semnificativ la prezența microplasticelor în băuturi. Experții suspectează că vinovate sunt capacele metalice ale sticlelor, acoperite cu o vopsea pe bază de poliester, care ar putea elibera particule minuscule în lichidul din interior.

Pentru a analiza fenomenul, cercetătorii au testat diverse tipuri de băuturi - inclusiv bere, vin, apă și sucuri - îmbuteliate în recipiente diferite: sticlă, plastic, doze și ambalaje din carton. Surpriza a venit în momentul în care au descoperit că recipientele de sticlă conțin cele mai ridicate concentrații de microplastice - de până la 50 de ori mai multe decât în ambalajele din plastic.

"Ne așteptam la rezultatul opus atunci când am comparat nivelurile de microplastice"

„Ne așteptam la rezultatul opus atunci când am comparat nivelurile de microplastice din diferite băuturi vândute în Franța”, a declarat Iseline Chaïb, coautoare a studiului.

În medie, băuturile precum cola, limonada, ceaiul cu gheață și berea, ambalate în sticlă, conțineau în jur de 100 de particule de microplastic pe litru. În comparație, aceleași băuturi îmbuteliate în plastic sau doze aveau între 2 și 20 de particule. Singurele excepții au fost apa și vinul, unde valorile au rămas relativ scăzute, chiar și în cazul recipientelor de sticlă, mai ales dacă acestea aveau dopuri de plută.

Care este explicația 

Cercetătorii explică faptul că, în timpul transportului și depozitării, capacele metalice vin în contact unele cu altele, iar frecarea duce la abraziuni microscopice. Odată ce aceste capace sunt înfiletate pe sticle, particulele de vopsea poliesterică pot ajunge în băuturi. Analizele de laborator au confirmat că multe dintre fragmentele de microplastic aveau culoarea și compoziția vopselei de pe capace.

"Am bănuit că principala sursă de contaminare erau capacele, deoarece majoritatea particulelor izolate în băuturi aveau aceeași culoare cu capacele și aveau aceeași compoziție cu vopseaua exterioară", au concluzionat autorii în studiu. 

Deși studiul nu oferă concluzii clare privind riscurile pentru sănătate, din lipsa unor date toxicologice concludente, autorii subliniază că o simplă măsură preventivă - curățarea capacelor cu aer comprimat și apă filtrată înainte de îmbuteliere - ar putea reduce semnificativ nivelul contaminării, potrivit La Stampa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Comentarii

Pentru a vedea sau a publica comentarii, te rugăm să te autentifici în Facebook.
 
 
 
 
 
SONDAJ DE OPINIE
Alegeri primar București 2025: Pe cine votați?
Ciprian Ciucu
Daniel Băluță
Cătălin Drulă
Anca Alexandrescu
Ana Maria Ciceală
Alt candidat
Trimite răspunsul
x close