Top 3 ciorbe adorate de români. Rețete tradiționale delicioase

Sursa foto colaj: Facebook
Sursa foto colaj: Facebook

Dacă ești în pană de idei, ai trei variante de ciorbă care îți vor face cu ochiul. Sunt adorate de români! Iată rețetele.

1. Ciorbă de perișoare

Ingrediente 

Pentru perișoare:

1 kg carne tocată (amestec porc şi vită)
2 ouă
1/2 legătură pătrunjel tocată
50 gr orez
sare
1 ceapă potrivită ca mărime
piper

Pentru ciorbă:

1 morocov
1 ţelină
1 păstârnac
1 ceapă
1 cutie roşii tăiate cubuleţe
1 cartof mediu
sare
pătrunjel verde
2 linguri pastă de tomate
1 ou
după gustul şi preferinţa fiecăruia: borş, zeama de varză, oţet, zeamă de lămâie

Vezi și: Cum faci să-ți iasă omleta pufoasă. Secretele gospodinelor cu experiență

Cum se prepară

Curăţăm şi spălăm toate legumele pentru ciorbă. Cartoful se taie cubuleţe potrivite ca mărime. Morcovul, ţelina, ceapa şi păstârnacul se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari, dar se pot tăia şi cubuleţe, potrivit gustos.ro. Într-o oală mai mare, punem circa 5 litri de apă, legumele, roşiile tăiate cubuleţe şi lăsăm să fiarbă până când legumele sunt aproape pătrunse. Între timp, pregătim carnea pentru perişoare.

Într-un castron, punem carnea tocată. Adăugăm orezul spălat bine, ceapa curăţată şi dată pe răzătoarea cu ochiuri mari, ouăle, pătrunjelul tocat mărunt, sare şi piper după gust. Omogenizăm bine compoziţia şi lăsam deoparte circa 5 minute. Cu mâna umedă, formăm biluţe rotunde, pe care le lăsăm deoparte până când legumele sunt aproape fierte.

Când legumele sunt aproape fierte, adăugam perişoarele. Lăsăm să mai dea în câteva clocote, până când carnea şi orezul sunt fierte. Adăugăm pasta de tomate şi borşul pe care l-am fiert în prealabil. Dacă mai este nevoie, se mai adauga sare după gust. Oprim focul şi adăugăm pătrunjelul deasupra.

2. Ciorbă de burtă

Ingrediente

600 grame burtă de vită
2 morcovi
1 ceapă
300 - 400 grame smântână (minim 20% grăsime)
3 gălbenuşuri
usturoi
oţet
foaie de dafin
sare şi piper

Vezi și: Prăjitura Bărăgan. Rețeta ieftină preparată de români pe vremea lui Ceaușescu

Cum se prepară

Pentru început, punem la fiert burta de vită tăiată în bucăţi mai mari, împreună cu foi de dafin şi cu boabe de piper. Puneţi suficientă apă pentru că burta va fierbe în maxim 2 ore, potrivit gustos.ro. Încercăm burta cu furculiţa, să vedem dacă este fiartă. Scurgem de apă şi o lăsăm să se răcească puţin, ca să o putem tăia. După ce s-a răcorit, o tăiem fideluță.

Între timp, morcovul dat pe răzătoare şi ceapa se pun la călit în ulei. După ce legumele s-au înmuiat, adăugăm 2 - 3 litri de apă şi lăsăm să fiarbă. Când legumele sunt aproape fierte, adăugăm şi burta în oală. Adăugăm şi usturoiul pisat. Unii preferă să strecoare zeama şi să scoată legumele din ciorbă. Dar dacă tăiem mărunt atât ceapa cât şi morcovul, prin călire nu se mai simt.

Smântâna o amestecăm cu gălbenuşurile. Diluăm amestecul cu un polonic de zeamă pentru a-l aduce aproape de temperatura ciorbei. Stingem focul şi adăugăm smântână în oală. Mai adăugam o foaie de dafin, oţet (în funcţie de cât de acră preferăm să fie ciorba). Potrivim de sare şi piper şi asezonăm cu puţin pătrunjel.

Vezi și: Dietă. Mic dejun dulce - Rețeta propusă de nutriționist. Nu te îngrași deloc!

3. Ciorbă de văcuță cu tarhon


Ingrediente

600 gr carne de vită
300 gr morcovi (cam 3 bucăţi)
200 gr ţelină
300 gr cartofi (2 bucăţi)
100 gr ardei gras
160 gr roşii bucățele cu suc 
o ceapă mică
o legătură de pătrunjel
3-4 linguri de tarhon tocat
2 cubuleţe cu gust de vită
o linguriţă de legume deshidratate
cimbru
sare

Cum se prepară

Carnea o speli şi o tai bucăţele mici, o pui la fiert cam o oră şi jumătate, scrie gustos.ro. În primele minute, îndepărtezi spuma, până rămâne limpede zeama. Alături, mai fierbi nişte apă şi suplimentezi în oala mare, pe măsură ce zeama în care fierbe carnea scade. Ţelina, morcovii, ceapa, le tai mărunt. Cartofii şi ardeiul cubuleţe.

Când a mai rămas jumătate de oră din timpul total de fierbere, adaugi morcovii, ţelina, ceapa. După încă vreo zece minute, adaugi ardeiul, cartofii, roşiile decojite, cubuleţele cu gust de vită, legumele deshidratate, condimentezi. Cu 5 minute înainte de a stinge focul, pui tarhonul tocat, cimbrul. Dacă-ţi place, pui şi pătrunjel atunci când o serveşti.

Vezi și: Prăjitura Casnica. Rețeta care făcea furori în comunism. Este delicioasă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel