La 29 iunie 2012, o echipă de oameni de știință de la Geological Survey of Denmark and Greenland a anunțat descoperirea celui mai vechi crater de impact din lume, cu o vechime estimată la 3 miliarde de ani.
Acesta a fost descoperit în Groenlanda, în apropierea orășelului Maniitsoq, potrivit www.space.com. Oamenii de știință au estimat mărimea craterului la 500 km lățime, fiind format în urma lovirii de către un meteorit a suprafeței Pământului și care ar fi avut o dimensiune de 30 km în diametru, scrie Agerpres.
Craterul a fost descoperit de omul de știință Adam Garde, care, în timp ce urmărea hărțile zonei, a observat că aici există, din abundență, nichel și platină. Cercetătorul a văzut în aceasta o simplă, dar extremă explicație: impactul cu un meteorit care conținea aceste metale extrem de valoroase.
În 2011, o echipă de cercetare a adunat o serie de mostre care au susținut, ulterior, ipoteza omului de știință. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Earth and Planetary Science Letters, potrivit aceluiași site.
Un alt membru al echipei, Iain McDonald, de la Facultatea de Științe ale Pământului și Oceanelor, din cadrul Universității Cardiff, spunea că procesul a fost mai degrabă un mister de genul Sherlock Holmes. Am eliminat imposibilul, în ceea ce privește orice proces terestru convențional și am rămas doar cu un impact uriaș ca fiind singura explicație pentru toate faptele.
În cei trei miliarde de ani care au trecut de la impact, pământul din zona craterului s-a erodat cu 25 km față de suprafața originală, suportând totodată și acțiunea ghețarilor din zonă. Însă, cu toate acestea, efectele intense ale undei de șoc au pătruns adânc în interiorul Pământului, acestea fiind vizibile și astăzi.
Până în prezent, pe Pământ au fost descoperite aproximativ 180 de cratere de impact, însă oamenii de știință estimează că ar fi mult mai multe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu