Primul studiu care explică de ce visăm. Rezultate surprinzătoare

Creierul uman folosește visele pentru a relua evenimentele și pentru a forma amintiri, iar experții au văzut în premieră acest proces, raportează un studiu.

Creierul uman folosește visele pentru a relua evenimentele și pentru a forma amintiri, iar experții au văzut în premieră acest proces, raportează un studiu, conform Daily Mail.

Când dormim, creierul nostru reia aceleași tipare pe care le-au avut neuronii în timp ce eram trezi, un proces pe care experții îl numesc „reluare offline".

Consolidarea amintirilor

Astfel, se crede că reluarea offline este baza așa-zisei consolidare a amintirilor, modul prin care amintirile recente prind o mai permanentă reprezentare în creier. Chiar dacă această reluare a fost observată la animale, este prima oară când acest fenomen este văzut și la oameni.

Folosind implanturi cu electrozi, cercetătorii americani au putut ajunge la concluzia că creierul uman reia activitatea neuronală a unui test de memorie, în timp ce doarme.

Echipa care a dondus studiul

Studiul a fost condus de psihologul Jean-Baptiste Eichenlaub de la Spitalul din Massachusetts, neurologul Beata Jarosiewcz de la BrainGate și colegii lor. BrainGate este un consorțiu de cercetare în care se încearcă dezvoltarea interfețelor computaționale implantate în creier, iar obiectivul este ajutarea celor cu dizabilități motorii severe să manipuleze cursorul computerelor, brațe robotice sau alte dispozitive, cu ajutorul minții.

„Este prima dovadă că și la oameni vedem reluarea din timpul odihnei, după învățare, pentru a consolida acele amintiri", a spus dr. Jarosiewcz. „Studiul este fără precedent. Toate mecanismele de consolidare legate de reluarea amintirilor pe care le-am studiat la animale în aceste decenii ar putea fi generalizate și la oameni".

Metoda studiului

În studiu, echipa le-a cerut celor doi participanți să ia un pui de somn înainte și după ce au jucat un joc. Însă, jocul trebuia jucat doar cu mintea, imaginându-și un cursor care să apese butoanele pe care le-ar fi apăsat, în mod normal, cu mâna.

În timpul experimentului, cercetătorii au folosit o gamă de electrozi implantați care să măsoare cum s-au manifestat neuronii în timp ce dormeau sau se jucau.

„Nu sunt multe scenarii în care un om ar avea mai mulți electrozi implantați în creier, în care aceștia sunt suficient de mici încât să detecteze activitatea individuală a neuronilor", a spus dr. Jarosiewcz. „De aceea, studiul este fără precedent".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel