Previziunea lui Albert Einstein s-a adeverit. Cea mai mare descoperire a secolului

Albert Einstein
Albert Einstein

În urmă cu 100 de ani, Albert Einstein emitea Teoria Relativității în care afirma că undele gravitaționale sunt fluctuații în curbura spațiu-timp care se propagă ca niște unde.

Gravitația ca spațiu-timp curbat

În cele din urmă, Einstein a identificat că, în fapt, curbura continuumului spaţiu-timp este acea proprietate a spațiu-timpului care este responsabilă pentru gravitație. În universul lui Einstein, spațiul și timpul nu mai sunt plane (cum a presupus Newton), ci pot fi împinse și trase, alungite și deformate de către materie.

Gravitația se simte mai puternic unde spațiu-timpul este mai curbat, însă ea dispare unde spațiu-timpul este uniform. Această afirmație este nucleul teoriei relativității generale a lui Einstein, care este, de obicei, sumarizată în următoarele cuvinte: „materia dictează spațiu-timpului cum să se curbeze, iar spațiul-timpul curbat dictează materiei cum să se miște".

O modalitate standard de a ilustra această idee este de a plasa o bilă de bowling (reprezentând un obiect masiv, precum Soarele) pe o foaie de cauciuc alungită (reprezentând spațiu-timpul). Dacă o bilă mai mică este așezată pe foaia de cauciuc, aceasta se va rostogoli către bila de bowling, putând fi chiar „pusă" pe orbită în jurul bilei de bowling. Acest fenomen apare nu datorită faptului că masa mai mică este „atrasă" de o forță emanată de masa mai mare, ci pentru că bila mai mică traversează o suprafață care este deformată de prezența masei mai mari. În același mod, gravitația în teoriile lui Einstein nu apare ca o forță care se propagă prin spațiu-timp, ci, mai degrabă, ca o caracteristică a însuși spațiu-timpului. Conform lui Einstein, propria noastră greutate pe care o avem pe Pământ este datorată mișcării corpului nostru printr-un spațiu-timp deformat! (http://www.scientia.ro/).

Descoperirea care confirmă existența undelor gravitaționale ne deschide o nouă cale de a observa Universul. Spre exemplu, undele gravitaționale generate de explozia primordială, Big Bang, ne vor oferi noi informații despre modul de formare a Universului, precizează Agerpres, care citează Space.com.

Astfel de unde, extraordinar de puternice, se formează și atunci când se ciocnesc două găuri negre, atunci când explodează stele în stadiul de supernove, sau atunci când pulsează stele neutronice foarte de masive. Astfel, detectarea acestor unde ne poate oferi noi informații despre obiectele și evenimentele cosmice care le produc.

Dovezile concrete ale existenței undelor gravitaționale ar deschide o nouă eră pentru discipline precum fizica sau astronomia.

Descoperirea, făcută după ce au interceptat coliziunea dintre două găuri negre, aflate la 1.5 miliarde de ani lumină.

Comunitata științifică freamătă la ora redactării acestui material. Astronomii spun că această descoperire este mai mare decât descoperirea Bosonului Higgs.

Oamenii de știință au reușit să intercepeteze undele gravitaționale "născute" în urma unei coliziuni dintre două găuri negre, aflate la 1.5 miliarde de ani lumină. Asta înseamnă că evenimentul astronomic a avut loc în urmă cu 1.5 miliarde de ani, fiind detectat abia acum.

Cum se aude coliziunea dintre două găuri negre

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel