Israel: Descoperire senzațională, legată de locul de origine al lui Goliat

Rămășițele unor porți masive, descoperite în Israel, ar putea marca intrarea în orașul biblic Gath, care în perioada sa de glorie era cel mai mare centru urban din regiune, conform unui material publicat de Live Science.

Orașul Gath a fost ocupat până în secolul IX î.Hr. În mențiunile biblice, filistinii, dușmanii de moarte ai israeliților, conduceau acest oraș. În Vechiul Testament orașul Gath este menționat drept locul de origine al uriașului Goliat, temutul războinic ucis de viitorul rege israelit David cu o praștie, relatează Agerpres.

Pereții din sistemul de fortificații rămași de-o parte și de alta a porții sunt atât de masivi încât va fi nevoie de mai multe luni pentru a-i aduce la suprafață. Deocamdată doar partea superioară a structurii este vizibilă.

Noua descoperire dezvăluie un fragment din strălucirea de odinioară a acestui oraș antic al filistinilor, conform arheologului Aren Maeir, de la Universitatea Bar-Ilan din Israel, coordonatorul echipei de arheologi, care reunește specialiști de la Universitatea din Melbourne, Universitatea din Manitoba, Brigham Young University, Universitatea Yeshiva, Universitatea din Kansas, Grand Valley Universitatea de Stat din Michigan, mai multe universități coreene și instituții din întreaga lume.

"Cunoaștem faptul că orașul filistin Gath era foarte mare în secolul X î.Hr., poate cel mai mare oraș din regiune în acea perioadă. Aceste fortificații monumentale demonstrează cât de mare și de impunător era acest oraș", a declarat Maeir pentru Live Science.

Porțile au fost descoperite pe situl Tell es-Safi (fostă localitate palestiniană abandonată din 1948). Deși arheologii desfășoară săpături în această zonă încă din anul 1899, abia în ultimele decenii ei au înțeles cât de mare era acest oraș din Epoca Fierului.

Majoritatea istoricilor sunt de părere că orașul Gath a fost asediat și apoi distrus de Hazael, regele statului arameean Aram Damasc, în 830 î.Hr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel