Fost comisar european al Sănătății, declarație necenzurată despre tehnicile de modificare genetică

imagine cu rol ilustrativ
imagine cu rol ilustrativ


Ex-Comisarul European pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor, Vytenis Andriukaitis, a afirmat, într-o declarație pentru Euractiv.com, că Uniunea Europeană conduce lupta științifică împotriva schimbărilor climatice, dar ar trebui să conducă și în ceea ce privește inovația plantelor bazată pe știință. 

Politicianul recunoaște că ameliorarea plantelor a fost practicată de om încă de la începutul civilizației noastre.

„Am experimentat diferite specii și soiuri de plante, cu rezultate impresionante. (...) Acum, avem o modalitate mai rapidă de a reproduce soiuri mai bune, prin inginerie genetică. Aceasta ar putea suna ca o poveste de succes, dar, din păcate, un val de teamă a alungat aceste tehnologii din Europa", recunoaște Andriukaitis.
Urmând această linie, el afirmă că activitatea oamenilor de știință a permis obținerea de beneficii semnificative în țările care nu se tem de progresul tehnologic. În ceea ce privește situația europeană, el subliniază faptul că cel mai trist lucru este că procesul strict de reglementare al organismelor modificate genetic (OMG) a devenit atât de greoi, încât a eliminat companiile europene mici și mijlocii din acest domeniu științific, „Doar marile multinaționalele, în special străine, se pot implica în aceste procese și pot obține beneficii”.

Schimbarea climei afectează securitatea alimentară


Odată cu schimbările climatice și o populație mondială în continuă creștere, securitatea alimentară a devenit o preocupare esențială, întrucât producția mondială de alimente se află sub mare presiune. Există îngrijorări că randamentul culturilor va stagna în Europa și chiar se așteaptă să scadă din cauza condițiilor meteorologice schimbătoare. La aceasta trebuie să adăugăm factori precum degradarea sănătății solului, nevoia de a păstra biodiversitatea sau de a conserva polenizatorii.


În fața acestor provocări, Andriukaitis este categoric, afirmând că nu putem ignora noile tehnici de editare genetică. „Avem nevoie urgentă de a îmbunătăți soiurile de plante pentru a le face mai rezistente la boli, precum și alte stresuri abiotice și biotice, adică toleranță la secetă sau inundații, conținut nutrițional mai bun, etc. UE ar trebui să conducă în acest domeniu. În ritmul în care lumea se schimbă, nu ne putem permite să ne bazăm doar pe selecția naturală. Dacă nu suntem capabili să ne schimbăm și să adoptăm inovația, Europa va deveni un muzeu agricol".

 

Ameliorarea genetică, esențială pentru a face față competiției globale


Andriukaitis reamintește că ameliorarea plantelor este esențială pentru a face față provocărilor noi și pentru a răspunde nevoilor în schimbare. Fostul Comisar subliniază necesitatea modificării felului în care UE abordează subiectul dacă vrea să devină competitivă la nivel internațional, să promoveze tehnologii inovatoare și accesibile atât pentru organizațiile publice, cât și pentru cele private, mici sau mari. De asemenea, atrage atenția că „este posibil să se găsească modalități care să garanteze un nivel ridicat de siguranță și o protecție a biodiversității, fără a priva Uniunea Europeană de inovare".
Este necesară o dezbatere largă despre noile tehnici de ameliorare genetică, care să ignore emoțiile și să se bazeze pe știință. El mai afirmă că legislația actuală privind OMG-urile nu mai este adecvată scopului său și necesită revizuire. „Mulți oameni de știință consideră că produsele obținute prin noi tehnici de ameliorare genetică nu ar trebui să fie supuse legislației care reglementează OMG-urile, subliniind că fermierii europeni, în special întreprinderile mici și mijlocii, nu vor beneficia de progrese științifice și de soiuri îmbunătățite dacă această legislație este menținută ".
Reamintim că în urmă cu aproximativ o lună, pe când încă se mai afla în funcție, Vytenis Andriukaitis a mai avut o ieșire asemănătoare, despre care site-ul nostru a scris.
Declarația integrală este disponibilă pe https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/opinion/andriukaitis-europe-should-take-lead-in-science-based-plant-innovation/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel