Editare genetică, directivă OMG: Comisia Europeană revizuiește regulile

Legume-Fructe
Legume-Fructe

Comisia Europeană va revizui modul de reglementare a produselor derivate prin inginerie genetică. Astfel, UE încearcă să rămână ”campioana siguranței alimentare”, dar să nu piardă competiția globală în domeniul economic , al inovării și tehnologiei de vârf. 

Șefii grupului de consilieri științifici ai Mecanismului de Consiliere Științifică (SAM) al Comisiei Europene au publicat săptămâna trecută o declarație care oferă o perspectivă științifică asupra reglementării produselor derivate prin editare genetică și implicațiile pentru Directiva privind OMG-urile. Acest lucru urmează deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene din 25 iulie 2018, care consideră că organismele obținute utilizând noi tehnici de mutageneză direcționată (inclusiv cele cunoscute sub denumirea de "tehnici de editare a genei") sunt organisme modificate genetic (OMG) și sunt supuse obligațiilor cuprinse în legislația corespunzătoare (Directiva 2001/18 / CE, Directiva "OMG"). Consilierii SAM concluzionează că directiva privind OMG ar trebui revizuită pentru a reflecta cunoștințele actuale și dovezile științifice și ca parte a unui dialog amplu cu părțile interesate relevante și cu publicul larg.

"Editarea genetică este o tehnologie de importanță critică, cu un potențial enorm de a îmbunătăți sănătatea umană și de a proteja mediul, a spus Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare. Prin urmare, salut declarația șefului consilierilor științifici, care va contribui la o dezbatere bine informată cu privire la cadrul de reglementare necesar pentru a menține un nivel ridicat de siguranță, permițând în același timp să folosim inovațiile care contribuie la mediu și bunăstare. Declarația constituie o contribuție valoroasă în procesul de elaborare a regimului viitor de reglementare, astfel încât legile noastre să poată ține pasul cu laboratoarele."

Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a reiterat că Uniunea Europeană este campionă în ceea ce privește standardele de siguranță alimentară. ”În calitate de om de știință, văd un mare merit în a ține pasul cu inovațiile, astfel încât societatea să poată beneficia de noi cunoștințe și de tehnologie. Pentru a profita cât mai mult de astfel de evoluții, încurajez o reflecție și o discuție amplă privind modul în care noi, ca societate, vrem să mergem mai departe cu aspecte precum editarea genetică", a spus Andriukaitis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel