Editare genetică, directivă OMG: Comisia Europeană revizuiește regulile

Legume-Fructe
Legume-Fructe

Comisia Europeană va revizui modul de reglementare a produselor derivate prin inginerie genetică. Astfel, UE încearcă să rămână ”campioana siguranței alimentare”, dar să nu piardă competiția globală în domeniul economic , al inovării și tehnologiei de vârf. 

Șefii grupului de consilieri științifici ai Mecanismului de Consiliere Științifică (SAM) al Comisiei Europene au publicat săptămâna trecută o declarație care oferă o perspectivă științifică asupra reglementării produselor derivate prin editare genetică și implicațiile pentru Directiva privind OMG-urile. Acest lucru urmează deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene din 25 iulie 2018, care consideră că organismele obținute utilizând noi tehnici de mutageneză direcționată (inclusiv cele cunoscute sub denumirea de "tehnici de editare a genei") sunt organisme modificate genetic (OMG) și sunt supuse obligațiilor cuprinse în legislația corespunzătoare (Directiva 2001/18 / CE, Directiva "OMG"). Consilierii SAM concluzionează că directiva privind OMG ar trebui revizuită pentru a reflecta cunoștințele actuale și dovezile științifice și ca parte a unui dialog amplu cu părțile interesate relevante și cu publicul larg.

"Editarea genetică este o tehnologie de importanță critică, cu un potențial enorm de a îmbunătăți sănătatea umană și de a proteja mediul, a spus Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare. Prin urmare, salut declarația șefului consilierilor științifici, care va contribui la o dezbatere bine informată cu privire la cadrul de reglementare necesar pentru a menține un nivel ridicat de siguranță, permițând în același timp să folosim inovațiile care contribuie la mediu și bunăstare. Declarația constituie o contribuție valoroasă în procesul de elaborare a regimului viitor de reglementare, astfel încât legile noastre să poată ține pasul cu laboratoarele."

Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a reiterat că Uniunea Europeană este campionă în ceea ce privește standardele de siguranță alimentară. ”În calitate de om de știință, văd un mare merit în a ține pasul cu inovațiile, astfel încât societatea să poată beneficia de noi cunoștințe și de tehnologie. Pentru a profita cât mai mult de astfel de evoluții, încurajez o reflecție și o discuție amplă privind modul în care noi, ca societate, vrem să mergem mai departe cu aspecte precum editarea genetică", a spus Andriukaitis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel