Bulgarii ne-au luat fața și la capitolul monumente antice: au descoperit un templu vechi de opt mii de ani

templul soarelui
templul soarelui

Bulgarii ne-au întrecut din nou. Au descoperit un templu al Soarelui, cel mai vechi din lume, susțin ei, pe care sunt gata să-l valorifice din punct de vedere turistic. Mai mult, au prezentat descoperirea la un seminar internațional organizat la noi în țară. În schimb, noi nu prea avem cu ce să ne lăudăm în ceea ce privește epoca antică. Cetatea Sarmisegetusa este în continuare fără căi de acces.

Arheologii bulgari au anunţat recent că au descoperit pe teritoriul Bulgariei "cel mai vechi templu din lume dedicat Soarelui", construit în urmă cu 8.000 de ani. Coordonaţi de Georgi Ganetsovski, de la Muzeul Regional de Istorie din oraşul Vratsa, specialist în aşezările omeneşti din neolitic, bulgarii au descoperit o structură asemănătoare ca formă şi funcţii cu celebrul complex de la Stonehenge din Marea Britanie, care este însă mai veche cu peste 3.000 de ani decât acesta. Complexul arheologic bulgar a fost descoperit în apropiere de satul Ohoden din regiunea Vratsa din nord-vestul Bulgariei.

Oamenii din preistorie foloseau acest sanctuar pentru a urmări mişcarea Soarelui pe bolta cerească, cu scopul de a identifica momentul propice pentru însămânţarea culturilor şi recoltarea plantelor. În plus, ei ofereau Soarelui diverse ofrande, sperând să obţină recolte bogate. Podeaua sanctuarului era pavată cu piatră cubică. Structura în sine are forma literei chirilice "П" ("P"), partea de jos, deschisă, a acestei litere fiind orientată către est.

„Cercetările noastre din timpul echinocţiului de toamnă, măsurătorile şi testele pe care le-am făcut au relevat faptul că forma acestui complex este construită în funcţie de răsăritul Soarelui şi ţine cont de schimbarea polilor magnetici ai Pământului care s-a produs acum 8.000 de ani. Un alt aspect interesant este faptul că am descoperit câteva duzini de discuri din argilă şi din piatră în interiorul complexului”, a declarat Georgi Ganetsovski.

Săpăturile efectuate la Odohen au scos la lumină rămăşiţe importante ale primei comunităţi agricole din Europa. În vara acestui an, arheologii bulgari au descoperit scheletul unui bărbat, vechi de 8.000 de ani, pe care presa de specialitate l-a botezat "primul european".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel