Planul lui Meleșcanu pentru votul în Diaspora: șapte propuneri către BEC

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat că, la solicitarea Biroului Electoral Central, a înaintat în scris o serie de propuneri privind organizarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale în Diaspora. Șeful diplomației române a arătat, răspunzând unei întrebări, că MAE a cerut BEC să clarifice dacă există cadrul juridic pentru suplimentarea secțiilor de votare. Meleșcanu a ezitat să spună concret cum se va face suplimentarea - în contextul în care mai sunt patru zile până la alegeri - în cazul unui răspuns pozitiv al BEC.

Într-o conferință de presă susținută marți, la sediul MAE, Meleșcanu a anunțat că Executivul a mărit fondurile dedicate MAE cu 1,5 milioane de lei în vederea "realizării obiectivului de a asigura în cele mai bune condiții desfășurarea celui de-al doilea tur în străinătate"

El a insistat că MAE nu organizează alegerile, această responsabilitate revenind Biroului Electoral Central și Biroului Electoral care se ocupă de secțiile din străinătate.

Meleșcanu a declarat că MAE va aplica neîntârziat orice decizie BEC. Ministrul a listat o serie de propuneri pentru optimizarea procesului de votare, înaintate BEC:

- formularul pe propria răspundere care a înghițit mult din timpul de vot  în primul tur este disponibil pe site-ul MAE, unde poate fi completat în avans și semnat în interiorul secției de votare;

Titus Corlățean a demisionat din funcția de ministru de Externe: Nu accept să încalc legea

- pentru cei care nu vor avea posibilitatea le punem la dispoziție formulare xerocopiate;

- materiale suplimentare pentru secțiile de votare, maximul de ștampile și de cabine de votare (7);

-  să se accepte posibilitatea înlocuirii reprezentanților partidelor care nu sunt prezenți în ziua votului;

- simplificarea detaliilor care se scriu în lista electorală, foarte multe există în declarația pe propria răspundere;

- informarea despre toate aceste modalități și invitarea alegătorilor să se prezinte la urne la primele ore ale dimineții;

Totodată, Teodor Meleșcanu a spus că MAE a cerut BEC să analizeze temeiul legal în care s-ar putea realiza suplimentarea numărului secțiilor de votare, poziția momentană a BEC fiind aceea că nu există cadru legal pentru acest demers între cele două tururi. Meleșcanu nu a explicat dacă suplimentarea numărului secțiilor ar urma să se facă prin OUG sau altă măsură, el precizând doar că există resurse suficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel