Cum putem reduce consumul energetic în casa noastră

Bucuresti, blocuri locuinte
Bucuresti, blocuri locuinte

Specialiștii în energie cred că resursele energetice ale Planetei sunt aproape epuizate, iar foarte multe state au început să ia măsuri pentru reducerea consumului de energie și folosirea resurselor alternative, în special cele inepuizabile.

Inginerul Iosif Butuc, specialist în expertiză termică și tehnică în construcții și în termoviziune a clădiri, afirmă că românii au început de ceva timp să se adapteze la trendul mondial, și anume acela de a crește performanța energetică a unei clădiri și de a folosi surse alternative de energie. "Pentru cazurile în care folosim combustibil în stare solidă, lichidă, gazoasă, lemne, gaz natural etc., cele mai profitabile soluții sunt panourile solare cu tuburi vidate și centralele pe gaz în condensație, în realizare directă cu un sistem de încălzire prin pardoseală. Pentru cazurile în care consumăm energie termică de la centrale eletrice, se recomandă panourile fotovoltaice, pompele de căldură cu inverter. Mai putem folosi aparatele de aer condiționat de tip inverter sau simple, panouri radiante, centrale electrice, calorifere electrice, aeroterme sau aparate de ventilație cu recuperare de căldură, sisteme terra air home, care aduce căldură naturală în mod gratuit, cu ajutorul căldurii din pământ, pe perioada iernii, sau răcirea clădirii cu ajutorul pământului, pe timp de vară", declară ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro.

Cum ne ajută experții să găsim soluțiile cele mai bune pentru reducerea consumului?

Într-o primă instanță, experții fac o inspecție tehnică și termică a clădirii și pot elabora o analiză detaliată referitoare la pierderile de căldură, problemele găsite, cât și o gamă de soluții pentru rezolvarea acestora. Aceste inspecții se realizează de către firme de instalații și de audit în energie termică și expertiză termică în construcții. Pentru măsurarea pierderilor de căldură, se folosesc aparate speciale care generează o hartă termică a clădirii și se poate depista cu ușurință locurile unde se pierde cel mai mult căldura. 

În cât timp se amortizeaza investițiile?

Specialistul consideră că sursele de energie "verde" cu consumul cel mai mic sunt, într-adevăr, mai scumpe decât cele convenționale, însă costurile acestora se amortizează surprinzător de repede dacă respectăm indicațiile din raportul tehnic. "Trebuie să ținem cont de faptul că aceste surse "verzi" pot acoperi costurile pentru mai multe utilități, cum ar fi apa caldă, încălzire și chiar pentru producerea de energie electrică. Un specialist poate spune, în funcție de suprafața locuită și alte criterii, care sunt sursele cele mai convenabile, iar cu cât aportul de energie acoperă cât mai mult din necesarul termic, cu atât perioada de recuperare a investiției este mai mică. Orice profesionist, care va întocmi un raport referitor la soluțiile de încălzire sau reabilitare termică, este obligat să ofere și o fișă tehnică cu valoarea estimativă a investiției și perioada de amortizare a investiției", conchide ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel