UE va accepta plantele modificate genetic. Oficialii pregătesc opinia publică

Comisarul pentru Sănătate: Știința poate să ne ajute în lupta cu încălzirea globală
Comisarul pentru Sănătate: Știința poate să ne ajute în lupta cu încălzirea globală


Oficiali de la Bruxelles au început să pregătească terenul pentru o schimbare a politicii Uniunii, impusă de progresele științifice și de presiunea uriașă exercitată de schimbarea climei.

Cultivarea plantelor modificate genetic este interzisă în Uniunea Europeană, în ciuda opiniei oamenilor de știință și a instituțiilor de supraveghere. În schimb, importul este permis, ceea ce afectează fermierii europeni și crește deficitul comercial al Uniunii. O campanie de tip fakenews a speriat publicul, consolidând în zeci de ani această politică nesusținută de datele științifice. Cercetătorii europeni au pierdut teren în fața celor americani, din cauza blocadei, iar unele companii, cum ar fi BASF, exasperate de legislația ostilă, și-au mutat departamentele R&D în…SUA.

Marea Britanie, Spania și Italia au ridicat obiecții față de această strategie, dar la Bruxelles au avut câștig de cauză Franța, care se opune biotehnologiei din considerente economice, și Germania, care o blochează din considerente politice, ”verzii” fiind principalii beneficiari ai campaniei de înspăimântare a publicului.  

Culturile modificate genetic, mai prietenoase cu mediul decât culturile clasice

Costul ridicat al alimentelor nu este singura problemă generată de refuzul biotehnologiei. Culturile modificate genetic necesită mai puține lucrări agricole generatoare de CO2, mai puține ierbicide și fertilizatori, rezistă mai bine la secetă, deci sunt mai puțin poluante decât cele clasice.  Eficiența sporită permite obținerea aceeași recolte pe un teren mai mic, ceea ce reduce nevoia de teren agricol, ajutând la păstrarea biodiversității.

Încercările oamenilor de știință de a demonta mitul construit în zeci de ani de campanie fakenews s-au izbit, până acum, de bariera politicii UE. Pentru prima dată, un oficial de rang înalt de la Bruxelles recunoaște că biotehnologiile ar trebui reevaluate  și incluse în strategiile de dezvoltare, dar și de apărare a mediului.

Comisarul pentru Sănătate: Progresul poate să ne ajute

”Nu putem ajunge la sustenabilitate cu fix aceleași modele de producție pe care le foloseam acum 100 de ani, în timp ce alte variabile s-au schimbat”, a declarat Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate, pentru Euractiv.com.Astfel, înainte de a respinge sau interzice descoperiri științifice - fie că vorbim de organisme modificate genetic sau noile tehnici de reproducerea a plantelor, să discutăm foarte serios despre cum poate progresul în domeniul științei să ne ajute în combaterea încălzirii globale și păstrarea biodiversității”, a spus comisarul european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel